Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 csodás gyógynövény, amik nem hiányozhatnak otthonról

7 csodás gyógynövény, amik nem hiányozhatnak otthonról

egészséggyógynövénygyógyulásgyömbérimmunrendszer
0

Írta:

Ezeket a gyógynövényeket érdemes mindig otthon tartanod az egészséged érdekében

Szemvidítófű a fáradt szemekre

Mint ahogy a neve is jelzi, az antibiotikus hatású szemvidítófű a szemmel kapcsolatos panaszokra jelenthet gyors segítséget, így például az enyhe kötőhártya-gyulladásra, az árpára, ám a fejfájást, az álmatlanságot, a köhögést, vagy a szénanáthát is csillapíthatod vele. A duzzadt szemek pihentetésére egy teáskanál szemvidítófüvet forrázz le egy csésze vízzel, hagyd állni 10 percig, hűtsd le, majd márts tiszta ruhát a főzetbe, és borogasd vele a szemeidet. Fontos, hogy használat előtt minden eszközt sterilizálj, így elkerülheted az esetleges fertőzéseket, ám irritáció esetén azonnal hagyd abba a kezelést és fordulj szakemberhez.

Kamilla a gyulladások csökkentésére

A kamillát az illata miatt az ókori görögök „a föld almájának” is nevezték, az egyik legismertebb gyógynövényünk fájdalomcsillapító hatása évezredek óta ismert. A fehér virágjaiból készült ülőfürdő nyugtató hatású, a kamilla főzete főleg gyomorproblémákra javasolt, míg illóolaja gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, emellett bőrszépítő hatású. Megkönnyítheted a nehézkes elalvást, ha lefekvés előtt megiszol egy csésze kamillateát és a makacs köhögésre kiváló gyógyír, ha egy evőkanál kamillavirágot egy kancsó forró vízhez keversz, fölé hajolsz, a fejedre húzol egy törölközőt, és kb. 10 percig inhalálsz.

Citromfű a stressz elűzésére

Mi lehetne kellemesebb és lazítóbb élmény, mint nap végén elmerülni a fürdőkádban? Ha egész nap stresszeltél, és szeretnéd lecsendesíteni az elmédet, a citromfű csodákat tehet az idegeiddel. A Northumbria Egyetem kutatói szerint a gyógynövény mozgósítja az agyban lévő acetilkolin termelést, amely serkentő, katalizáló hatású, ezáltal fejleszti a gondolkodás és memória képességeket. Ha szorongsz és feszült vagy, két teáskanál citromfüvet forrázz le egy csésze vízzel, fedd le, hagyd állni 10 percig, majd a nap folyamán igyál belőle néhány bögrével.

herbcikk1.jpg ()

Útifű a rekedtségre

Az „utak uralkodója” egyik legismertebb gyomnövényünk, ami antibiotikus hatását olyan értékes összetevőinek köszönheti, mint a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tannin, illetve a sebgyógyulást elősegítő cink. Az útifű kiválóan alkalmas hurutoldásra, légúti panaszokra és szájüregi gyulladások kezelésére, míg szirup formában jól oldja a letapadt nyálkát, s így csillapítja a köhögést. Ha berekedtél vagy kapar a torkod, két púpozott teáskanál útifű levelet adj hozzá 250 ml hideg vízhez, hagyd állni egy óráig, szűrd le, majd gargarizálj az így elkészített főzettel.

Valeriana az álmatlanságra

Ha stresszes életet élsz és szívesebben fordulsz a természethez, a macskagyökérnek is nevezett gyógynövény értékes valeriánsavat tartalmaz, ami altató, nyugtató, pihentető hatású, emellett oldja a szorongást, a stresszt, továbbá hatékony segítséget jelenthet az emésztési problémák kezelésére is. Ha nem tudsz este elaludni, két teáskanálnyi apróra vágott macskagyökeret forrázz le 3 deci vízzel, hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le és lefekvés előtt fél órával kortyolgasd el. Mivel a macskagyökér íze nem túl kellemes, érdemes a főzetet citromfűvel és golgotavirággal kombinálnod. Fogyasztása előtt feltétlenül konzultálj a háziorvosoddal, nagy mennyiségben ugyanis szédülést, fejfájást és nyugtalanságot is okozhat.

herbcikk2.jpg ()

Gyömbér a hányinger ellen

Már a régi kínaiak is gyömbér rágcsáltak a tengeribetegségek ellen, ami remek görcsoldó, fájdalomcsillapító, étvágyfokozó és emésztést elősegítő afrodiziákum. A gyógynövény illóolajában lévő komponensek hatása megegyezik a kémiai gyógyszerekkel, ám azokkal ellentétben a gyömbér nem stimulálja a központi idegrendszert. Az émelygés és szédülés tüneteit gyorsan csillapíthatod, ha 2 cm hámozott gyömbért apró darabokra vágsz, és egy teáskanál ánizsmaggal valamint egy citrom héjával együtt előre felforralt vízbe teszed.  A főzetet ízlésed szerint édesítheted egy kis mézzel is.

Zsálya az izzadás megakadályozására 

A kék-lila virágú gyógynövény rendkívül gazdag esszenciális olajokban, amelyek lazítják és relaxálják a szervezetet. A fertőtlenítő tulajdonságáról is ismert zsálya jó szolgálatot tehet a megfázás, a torokfájás, a mandulagyulladás tüneteinek csillapítására, egyes bőrproblémákra, míg illóolaja nyugtató, erősítő és étvágyjavító hatású. A zsálya természetes izzadásgátló szer, ami semlegesíti a kellemetlen szagokat és csökkenti a verejtékezés mértékét is.  Forrázz le egy teáskanál zsályateát fél liter vízzel, kb. 10 percig hagyd állni, majd szűrd le, és napi két csészével igyál meg. A zsályával azonban nem árt óvatosan bánnod, hisz az illóolajában lévő mérgező tujon nagyobb adagban fogyasztva szívdobogást, szédülést is okozhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X