Főoldal > EGÉSZSÉG > Szuperegészséges fűszer az illatos ánizs

Szuperegészséges fűszer az illatos ánizs

ánizsegészségemésztésfűszergyulladáspuffadás
0

Írta:

Az íze akár a medvecukor, az illata pedig elég édes, nem csoda hát, ha világszerte kedvelt az ánizs. Sok sütemény, cukorka ízesítője, de megtalálható bizonyos üdítőkben és alkoholos italokban is akár.

A különleges aromán kívül az ánizsnak azonban van egy egészségmegőrző oldala is, hiszen rengeteg C- és A-vitamint tartalmaz, mely antioxidánsok segítenek lekötni a szabad gyököket. De ezen kívül rendkívül gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, szelénben, mangánban és vasban is.

Íme néhány érv, hogy az ánizs miért is olyan fantasztikus növény a konyhád és az egészséged számára egyaránt.

Segíti az emésztést

Gázképződés, puffadás, gyomor- és bélgörcsök – csak néhány olyan kellemetlen tünet, melyeket a rossz emésztés eredményez. Ekkor jöhet képbe az ánizs, ami igazán hatékonyan csökkenti a gyomorgörcsöket, gázképződést, de még a hasmenést is. Az ánizs az étvágytalanságon is segít.

Alvászavarokra ellen hatékony

Elkerülnéd az altatók mellékhatásait? Az ánizs a neked való megoldás! Pirulák helyett fogyassz el egy csésze ánizsteát lefekvés előtt. A növény hatására az izmaid ellazulnak, könnyebben tudsz relaxálni, és nagyon hamar álomba merülsz majd. Ha így fura íze van a teának, egy kanál mézzel javíthatsz rajta.

Jó a pattanásokra

A benne lévő antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a pattanásokat is kiválóan lehet kezelni ánizzsal. Gazdag tápanyagtartalma miatt sima bőrápolóként is használható.

Rossz lehelet ellen bevethető

Elfogyott a szájvized? Semmi gond, egy csésze szobahőmérsékletű ánizstea helyettesíteni tudja. Kutatások szerint az ízesítetlen ánizstea eltüntetni a baktériumokat a szájból, ha ugyanúgy öblögetsz vele, akár a szájvízzel.

Star anise, Image: 43479795, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Fokozza a libidót

Mielőtt bármilyen mesterséges módszert kipróbálnál, tégy egy kísérletet az ánizsteával, hiszen kutatások szerint növeli a libidó szintjét, mindemellett pedig csökkenti a menopauza okozta kellemetlen tüneteket.

Csökkenti az ízületi fájdalmakat

Az ánizs remek gyulladáscsökkentő. Ezt a tulajdonságát pedig nem csupán a pattanásos bőr kapcsán kamatoztathatod. Reumás tünetek kezelése során is hatékony, és a szteroidos gyulladáscsökkentők kellemetlen hatásaitól is megkímél.

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomásban szenvedők számára minden segítség jól jön, hiszen hosszú távon a „csendes gyilkos” stroke-ot, szívinfarktust vagy egyéb szívbetegségeket eredményezhet. Az ánizs segít a vérnyomást a normál értéken tartani, ezzel is csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X