Főoldal > wellness > Ne szedj feleslegesen antibiotikumot!

Ne szedj feleslegesen antibiotikumot!

antibiotikumantibiotikum rezisztenciabélbélflóraegészséggyomorprobiotikum
0 0

Írta:

Használd helyesen és körültekintően az antibiotikumokat.

Az antibiotikum rezisztencia globális közegészségügyi probléma

Az első felismert antibiotikum a penicillin volt, amelyet Alexander Fleming 1928-ban véletlenül fedezett fel.  Az angol orvos a Staphylococcus nevű baktériumtörzs tenyésztésével foglalkozott, majd szabadságáról visszatérve észrevette, hogy a tenyésztőcsészében lévő baktériumok nem szaporodtak tovább, miután valahonnan idegen gomba spórák kerültek az edénybe. Fleming penicillinek nevezte el a gombák által termelt anyagot, és felfedezése hatalmas áttörést jelentett a különböző fertőző betegségek kezelésében.

Ma a világon kb. 160 féle, az antibiotikumok csoportjába tartozó szer létezik, amelyek hatékonyak a bakteriális fertőzések ellen, ám nem csupán a kórokozókat pusztítják el, hanem az egészséges mikrobákat is. Ha ezeket a gyógyszereket túl gyakran vagy helytelenül használod, a fertőzést okozó baktériumok ellenállóvá válhatnak, és az antibiotikum-kezelés ellenére is szaporodhatnak. Az antibiotikum rezisztens baktériumok általi fertőzések azonban súlyos következményekkel járhatnak, és halállal is végződhetnek.

has.jpg ()

Könnyen felboríthatják a bélflórát

A bélflóra baktériumai fontos szerepet játszanak az immunrendszer egészséges működésében, védik a bélnyálkahártya épségét, és eltávolítják a káros kórokozókat. Az antibiotikumok ugyanakkor gyengíthetik a bélflórát, aminek legsúlyosabb tünete a kezelések alatti vagy utáni hasmenés, ezért az antibiotikumos kezelések során nagyon fontos a probiotikumok használata. Ezek a jótékony baktériumok támogatják a bélflóra egészséges működését, elősegítik a problémamentes emésztést, stimulálják az immunrendszert, és segítik a szervezet gyorsabb regenerálódását. Ha beteg vagy, használj probiotikumot, ami jól kiegészíti az antibiotikumos kezelést, gátolja a kórokozó mikroorganzimusok növekedését, támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, és helyreállítja a felborult bélflórádat.

 

Hüvelyedet is regenerálni kell

A téli hónapokban te is számíthatsz influenzára, náthára vagy felső légúti betegségre, amelyek kezelése antibiotikumos kúrákkal járhat. Bár a gyógyszerek megkönnyítik a panaszok kezelését, számos mellékhatásuk okozhat kellemetlenséget. A leggyakoribb, nem kívánt tünetek abból adódnak, hogy a kórokozók elpusztítása mellett a szervezet számára hasznos, a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát fenntartó baktériumokat is károsítják.

A hüvelyflóra a bélflórához hasonlóan működik, ahol különféle típusú baktériumok élnek. Normál körülmények között a tejsavbaktériumok vannak jelen a legnagyobb számban, amelyek a hüvely alacsony pH-értékének fenntartásáért felelnek. Ha a számuk lecsökken, és megemelkedik a pH-szint, megbomlik a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a szervezet immunrendszerét károsító kórokozók. Ha fontos a női egészséged, és természetes megoldást keresel, a klinikailag is tesztelt kettős hatású Lactofeel hüvelygél képes helyreállítani hüvelyed normál pH-ját és a hüvelyflórát. A készítmény hatékonyságát a tejsavnak és a glikogénnek köszönheti, amelyek együttesen elősegítik a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. Fontos, hogy antibiotikum-kezelést csak indokolt esetben alkalmazz, és minden kúra után gondoskodj hüvelyflórád helyreállításáról, így elkerülheted a külvilágból érkező fenyegetéseket, illetve csökkentheted a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát is.


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
4 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.