Főoldal > EGÉSZSÉG > Idd magad egészségesre!

Idd magad egészségesre!

alkoholfolyadékitalkávéüdítővíz
0

Írta:

Ne feledkezz meg a bőséges folyadékfogyasztásról, mert nagy szükséged van rá az egészséged megőrzése miatt!

Szervezetednek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége. Hogy pontosan mennyi is kell, az sok mindentől függ. A folyadékigényt befolyásolja az életkor, a környezet hőmérséklete, a testmozgás, az izzadás, egyes egészséggel összefüggő állapotok (hányás, hasmenés, láz), alkoholtartalmú italok és magas sótartalmú ételek fogyasztása. Ha nem pótolod megfelelően a folyadékot, akkor a vízhiány következtében kialakulhat fejfájás, gyengülhet az összpontosító képességed, levertnek és fáradtnak érezheted magad. Ha meg akarod előzni a bajt, akkor igyál elegendő folyadékot! Mi segítünk a választásban.

Amit ajánlunk:

Víz, ásványvíz

A szomjad csillapítására, a folyadék pótlására ez a legmegfelelőbb ital. Energiát ugyan nem nyersz belőle, de fogyasztásával rengeteg ásványi anyaggal leszel gazdagabb. Nemcsak az ásványvízben vannak a szervezeted számára fontos anyagok, de a csapvízben is található kalcium, magnézium, és fluor is.
Ízesített ásványvizeknél azonban érdemes elolvasnod a címkén található apró betűs részt is, hogy megtudd milyen adalékanyagokkal, és mennyi cukorral érték el az ital zamatát.

Tea

A víz mellett a legjobb folyadékpótló! A legkedveltebb variációk a zöld- és gyümölcsteák, amelyek édesítés nélkül is remek szomjoltók. Ha teázol, kerüld a magas koffeintartalmú, erős fekete teákat, mert a kávéhoz hasonlóan, vízhajtó hatásuk lehet a szervezetedre. Bátran fogyaszthatsz azonban gyógyteákat.

ivas2.jpg ()

Zöldség- és gyümölcslevek

Ha van lehetőséged, minden nap igyál meg egy pohár frissen préselt zöldség vagy gyümölcslevet! Ezek az italok azon kívül, hogy oltják a szomjadat, energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetedbe. Ha nincs otthon gyümölcscentrifugád, ma már bármelyik szupermarketben vásárolhatsz kiváló minőségű dobozos leveket. Figyelj arra, hogy natúr, 100 %-os gyümölcs-, illetve zöldségleveket válassz az alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott termékek helyett.

Tej, és tejes italok, turmixok

„Egy pohár tej – tiszta fej!” – hangzik a régi mondás. A tej valóban fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak: teljes értékű fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A tej mellett az ízesített tejitalok és turmixok szintén alkalmasak a folyadékpótlásra. Persze sokkal egészségesebb, ha otthon te magad készíted el a joghurtot, turmixot friss gyümölcsökkel, és nem a bolti polcról emeled le a tartósítószereket is tartalmazó ízes palackokat.

Folyadékbevitel másképp

Nem csak italokkal csillapíthatod szomjadat! Vannak olyan ételek is, amelyek folyadéktartalma jelentős, a levesek például kiváló szomjoltók. Ősszel és télen nincs egészségesebb egy kiadós zöldséglevesnél! Ha azonban nincs kedved főzni, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatod a folyadékot: az alma, a narancs, a dinnye, a paradicsom, és az uborka mind-mind igen magas víztartalommal rendelkezik.

Amit jobb elkerülni:

Üdítőitalok

Ha lehet, ne igyál cukortartalmú, szénsavas üdítőitalokat! Édes ízük miatt a szomjadat csak nagyon rövid időre oltják, és emellett aránytalanul sok üres kalóriát jelentenek. A kólafogyasztásra különösen figyelj, hiszen ez az üdítő a cukor mellett még jó sok koffeint és egyéb adalékanyagot is tartalmaz.  Tudtad, hogy egy fél literes palackban egy csésze kávénak megfelelő koffein van?

Kávé

Szereted egy jó erős kávéval kezdeni a napot? Nyugodtan igyál egy feketét, de előtte mindenképp egyél valamit. Ha éhgyomorra kortyolod el a kávédat, a benne lévő csersavak kártékony hatással lehetnek rád, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomrodnak. Fontos, hogy pótold a folyadékveszteséget, így a legjobb, ha a kávézás után megiszol egy pohár vizet!

Alkohol

Egy pohár vörösbor jó hatással van az egészségre, de ne feledd, hogy az alkohol is vízhajtó hatású. Nagy mennyiségben folyadékvesztéshez, dehidratáltásághoz vezet, ha csak alkoholos italokat gurítasz le. Ha bulizni mész, inkább bort vagy sört válassz, mert a tömény italoknak, likőröknek nem csak az alkoholtartalma nagyobb, de sokkal több kalóriát is tartalmaznak a bennük lévő égetett cukornak köszönhetően.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X