Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a tavasz legjobb korai zöldségei

Ezek a tavasz legjobb korai zöldségei

reteksalátasóskavitaminzöldség
0

Írta:

Nem csak finomak, de szuperegészségesek is!

A tavasszal együtt a korai zöldségek is megérkeztek. Mivel már a csapból is az folyik, hogy lehetőség szerint csak idényzöldséget és -gyümölcsöt együnk, az igazán egészségtudatosak odafigyelnek arra, hogy olyan növényeket fogyasszanak, aminek éppen szezonja van. Lássuk, mik vannak terítéken legkorábban, és miért teszünk jót szervezetünkkel, ha sokat eszünk belőlük.

Retek

Talán ez az első olyan zöldség, ami az áprilisi reggelek sűrű főszereplője a kora tavaszi időszakban. Népszerűségét – jellegzetes íze mellett – elsősorban magas C-vitamin tartalmának köszönheti. Illóolajai azonban serkentik az epe termelődését és kiürülését is, emellett a májra is jótékonyan hat. De rengeteg más pozitív “mellékhatása” is ismert: nyákoldó, köhögéscsillapító, emésztést segítő, étvágygerjesztő növény. Sőt, rendszeresen fogyasztva még az epekő kialakulását is megelőzheti. Fogyaszthatjuk nyersen vagy salátának elkészítve, a lényeg, hogy legyen sűrű kiegészítője a  tányérunknak.

Sóska

Bár a sóskafőzelék sokak rémálmaiban tör csak elő – főleg, ha a menzai változatra gondolnak –, mégis érdemes kísérletezni újabb és újabb felhasználási módokkal, hiszen rengeteg csodás hatása ismert. Remek immunerősítő, megfáradt szervezetünknek valóságos energialöket lehet a hosszú téli hónapok után: rengeteg ásványi só, mész, oxálsav, foszfor és vas található benne, de flavonoid- és C-vitamin tartalma is jelentős. Frissítő, élénkítő hatása is ismert. Vizelethajtó és nyákoldó tulajdonsága miatt is sokan fogyasztják, véd a fertőzésekkel szemben. A népi gyógyászatban vértisztító hatása miatt gyakran használják ma is. Érdemes főzeléket készítened belőle, még az is lehet, hogy teljesen rákapsz az ízére, de ha végképp elzárkózol ez elől, dobj össze belőle egy kis salátát, levest, de pikáns szószoknak is kiváló.

, Image: 253484693, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Fejes saláta

Még mindig az ecetes változata a legnépszerűbb, de fogyasztható más zöldségekkel együtt különböző olajos vagy joghurtos öntettel, de ínyencek levesként, sőt főzelékként is szívesen készítik el. Nem véletlenül. Az elfogyasztott fejes saláta tömegének csaknem fele színtiszta C-vitamin. De tartalmaz karotint, C-vitamint, meszet, foszfort és vasat is. Tehát kiapadóban lévő vitaminkészleteink feltöltésére kiváló. Citromsav tartalma miatt igazán üdítő, frissítő zöldségféle. Ha tehetjük, fogyasszunk inkább szabadföldiben termesztett fejes salátát, hogy minden jótékony hatása 100%-osan érvényesülni tudjon.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X