Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez az 5 legjobb gyulladáscsökkentő hatóanyag!

Ez az 5 legjobb gyulladáscsökkentő hatóanyag!

betegségdiétaegészséggyulladásgyulladáscsökkentőhatóanyagtáplálkozás
0

Írta:

Egyre több kutatás talál összefüggést a krónikus gyulladás és a degeneratív és krónikus megbetegedések között, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór.

 

A gyulladás az immunrendszer természetes válasza a testet ért támadásra: egy vágásra vagy rovarcsípésre. A gyulladás védi a szervezeted a sérülésektől és fertőzésektől.
Azoban a hosszútávú, indokolatlan gyulladás károsítja a tested, egészségügyi problémákat okoz. A genetika, a testmozgás hiánya, a stressz és méreganyagok mind okozhatnak gyulladást.
Szerencsére van néhány tápanyag, mely segíti megelőzésben, vagy akár vissza is fordíthatja a gyulladás folyamatát. A legjobb módja a krónikus betegségek elkerülésének, hogy gyulladáscsökkentő étrendet folytatsz. Íme az öt legjobb gyulladáscsökkentő.

1. Antioxidánsok

Az antioxidánsok segítenek lekötni a szabad gyököket. A szabad gyökök pedig igen interaktív molekulák, károsítják a sejteket, és gyulladást váltanak ki. A karfiol, kelkáposzta és kaliforniai paprika remek C-vitamin forrás. A sárgarépa, az édesburgonya, és sütőtök gazdag béta-karotinban, a paradicsom gazdag likopinban, a leveles zöldségek pedig, mint például a spenót és tengeri moszat kiváló antioxidánsok.

2. Polifenolok

A polifenolokban gyulladáscsökkentő fitokemikáliák és a növényekben találhatók. Ezek közül megemlítendő az antocianin, mely a kék, lila és piros árnyalatú növényekben találhatók. Néhány kiváló polifenolforrás közé tartozik az alma, vörös káposzta, fekete áfonya, vörös áfonya, cseresznye, vörös és lila szőlő, retek, brokkoli és a tea.

3. Kvercetin

A kvercetin a pigmentek csoportjába tartozik, flavonoidoknak hívják és erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. A fokhagymában, a vörös- és lilahagymában a vörös szőlőben és brokkoliban található nagy mennyiségű kvercetin.

gyulladascsokk2.jpg ()

4. Kurkumin

A kurkumin vegyület megtalálható a kurkumában, ez adja a világos árnyalatát. Ez az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő.

5. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak tele vannak telített zsírsavakkal, melyek fontos szerepet játszanak a test működésében. Az omega-3 zsírsavakat kapcsolatba hozták számos egészségmegőrző hatással, többek között a rákellenes és gyulladáscsökkentő hatását. Két fő típusa van az omega-3 zsírsavaknak: az első az alfa-linolénsav (ALA). Remek forrása a szójabab, lenmag, dió, kelkáposzta, kelbimbó, spenót, és zöldsaláta. A másik típusba tartozik az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA),zsíros halakban található, mint például lazac, tonhal, szardínia és hering.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X