Főoldal > EGÉSZSÉG > Citrommal és fokhagymával az egészséges erekért

Citrommal és fokhagymával az egészséges erekért

citromérrendszerfokhagymakoleszterinkoleszterincsökkentésmagas vérnyomásszív
0

Írta:

Tisztítsd ki az érrendszered, csökkentsd a vérnyomásod ezzel az egyszerű megoldással

Számos oka lehet annak, hogy a koleszterinszint magas a vérerekben és ezzel akadályozza a keringést. Csak néhány ezek közül az életkor és genetika, ezeken kívül bizonyos körülmények, szokások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vérerek telítetté válnak. Az egyik ilyen a cukorbetegség, de okozhatja a pajzsmirigy, az elhízás vagy vese- és májbetegség is. Sajnos még a krónikus stressz is kiváltója lehet a problémának.

Csak azért, mert a kockázati tényezők alapján nem vagy veszélyeztetett, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy mentes lennél mindenféle szövődménytől, például magas koleszterinszint okozta magas vérnyomástól. Ennek oka lehet az étrended, ami telített zsírokban gazdag, azonban rostban szegény. Ehhez társulhat még néhány káros szokás, például dohányzás, mozgásszegény életmód vagy épp a túlzott alkoholfogyasztás.

Manapság már elég sok gyógyszer áll rendelkezésre a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentésére és a koleszterin felszívódásának segítésére, de ezek a gyógyszerek a legtöbb esetben akadályozzák fontos anyagok termelését is.

Miközben hatékonyan küzdenek a magas koleszterinnel, az ilyen gyógyszerek bizony mellékhatásokkal is járnak. A legtöbb esetben izom- és ízületi fájdalomról számoltak be a betegek, de ritka esetekben akár bőrkiütést és bőrpírt tapasztaltak. Sajnos az emésztési problémák is elég előkelő helyet foglalnak el a mellékhatások listáján, néha a gyógyszer okozta mellékhatások egyszerűen felülírják az előnyöket. Főleg, ha számolunk a mentális problémák, máj- és vesekárosodás lehetőségével.

Amennyiben magas vérnyomással és koleszterinnel diagnosztizáltak, nem valószínű, hogy az orvosod felajánl más megoldást a gyógyszeres kezelésen kívül, de az étrendedben és életviteledben elvégzett változások sokat segíthetnek.

Néhány lehetséges variáció ezek közül:
Több gyümölcs és zöldség beillesztése az étrendedbe.
A cukros, zsíros és sós ételek bevitelének csökkentése.
Több egészséges zsír fogyasztása, amilyen a hal, magvak és diófélék.
Kardió edzés végzése legalább 20 percen keresztül.
Kevesebb stressz és több alvás éjszakánként.
Dohányzás mellőzése és alkoholfogyasztás csökkentése.

, Image: 249923522, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Természetesen az orvos tudja megítélni, hogy mennyire súlyos a probléma, a gyógyszer mellett is érdemes megpróbálni néhány egyéb lehetőséget. Például itt egy ősrégi recept, ami bizonyítottan segít kitisztítani a vérereket és csökkenteni a vérnyomást.

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
4 közepes citrom
3 liter forralt víz

Elkészítés:
Tisztítsd meg a fokhagymákat, majd szeleteld fel.
Ezzel egy időben mosd meg alaposan a citromokat. Erre azért lesz szükség, mert a gyümölcsöt nem fogod meghámozni.
A megmosott citromokat vágd nagyon apró darabokra.
Egy nagy tálban keverd össze a fokhagymákat a citromdarabokkal. Töltsd meg az edényt a forralt vízzel.
Tedd a mixet 3 napra a hűtőbe.

Ezzel az egyszerű keverékkel csökkentheted a koleszterinszinted és a vérnyomásod mellékhatások nélkül. A 3 nap letelte után minden étkezés után fogyassz el egy teáskanálnyit a keverékből. Fokozatosan emelheted az adagot, ahogy a tested megszokja a keveréket, de ne feledd, maximum 50 ml fogyasztható naponta összesen!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X