Főoldal > EGÉSZSÉG > A zöldborsó 5 szuper titka

A zöldborsó 5 szuper titka

borsóborsószemegészségvitaminzöldborsózöldség
0

Írta:

A zöldborsó jóval több annál, mint egy leves vagy főzelék „kelléke”. Ez a zöldség nem csak egy finom étel lehet, hanem egy gyógyhatással bíró vitaminbomba is. A leghatásosabb titkait ismerd meg most!

1. Vitaminokban gazdag

A kis zöld hüvelyekben található borsószemek vitaminokban és ásványi anyagban bővelkednek. Sok benne a C-, és B-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is, ami a csontoknak és idegrendszernek fontosak.  Természetesen ezek a gyógyhatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha a zöldborsót nyersen fogyasztod, mert a főzés hatására a legtöbb gyógyhatású anyag eltűnik belőle. De, ha nem szereted nyersen, párolva is nagyon finom és megmarad benne a sok értékes tápanyag és vitamin.

2. Vérnyomásjavító

A zöldborsó rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető, akár alacsony, akár magas. A hüvelyes zöldség magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. Emellett gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is.

Fresh garden green peas and pea pod, Image: 173969658, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

3. Szívvédő

A magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szívizom munkája is sokkal erőteljesebb. Mindez a benne található káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Ezáltal csökkenthető nem csak a szívinfarktus kockázata, hanem a különböző szívbetegségek kialakulása is, és egészségesebb, hosszabb életet biztosíthatsz magadnak.

4. Segít kezelni a gluténérzékenységet

A zöldborsó vagy annak levének fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a glutén által kiváltott rombolást. Egyedüli módja az egészség visszaszerzésének, hogy glutén tartalmú ételeket el kell kerülni. Ám segíteni is lehet a szervezetet azzal, ha zöldborsót fogyasztasz, lehetőleg napi rendszerességgel.

5. Zsírégető „szer”

És, amit nem sejtenél: kiváló fogyókúrás szer! A diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó, főleg ha még szereted is. Rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását. Édes íze miatt, akár a cukor iránti vágyadat is enyhítheted vele, és még nassolni valónak is kitűnő.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X