Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 finomság a szív egészségéért

9 finomság a szív egészségéért

bőrcékladiógyümölcshagymajoghurtkakaólazacolívaolajsajtszívszívvédő étel
0

Írta:

A szív egészsége nagyon fontos minden ember számára. Ha egyébként egészségesen étkezel, odafigyelsz a súlyodra és rendszeres testmozgással tartod magad formában, miért épp a szíved lenne, amire nem figyelsz oda?

Tudtad, hogy a szívinfarktusok 25%-át olyan emberek kapják, akik nem dohányoznak és a koleszterinszintjük sem magas? A jó hír az, hogy testmozgással csökkentheted a kockázatot. Ha pedig még többet szeretnél tenni a szívedért, mutatunk 9 olyan igazán kellemes ételt és italt, amivel többet is tehetsz érte.

1. Kakaó

Ha túlsúlyos vagy, komoly kockázatot jelent, hogy az edzés megemelheti a vérnyomásod. De a kakaó ilyenkor segíthet. Egy vizsgálat során túlsúlyos emberekkel alacsony, illetve magas flavonoid tartalmú italt, például kakaót itattak, és megvizsgálták, hogyan hasznosítja azt a szervezetük. Az eredmény: a magas flavonoid tartalmú italt fogyasztók vérnyomása jelentősen csökkent.

Tipp: Napi 2 kocka minél magasabb kakaótartalmú étcsoki jót tesz az egészségednek.

2. Joghurt és sajt

Egy tanulmányban a kutatók arról írnak, hogy a zsíros tenyésztett joghurt és sajt fogyasztása három hét alatt csökkentette a szívet ért káros hatásokat, míg az alacsony zsírtartalmú és nem tenyésztett tejipari termékek nem. A kalcium és probiotikumok csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Tipp: Egyél meg egy pohár joghurtot (180g) vagy egy adag sajtot (40g) minden nap.

3. Zöld levelűek, hagymák, cékla

A zöld levelű zöldségek folsavat tartalmaznak, a hagymában sok a quercetin – mind a kettő szükséges véredények védelméhez. A céklában sok a nitrát, ami a vérnyomást segít kontroll alatt tartani.

Tipp: Minden nap fogyassz el egy adag ilyen színes zöldség-összeállítást.

4. Gyümölcsök

Tovább csökkentheted a szívbetegségek kockázatát, ha gyakran fogyasztasz gyümölcsöket, hiszen tele vannak különböző tápanyagokkal, például antociánokkal (bogyós gyümölcsök), karotinnal (mangó) és C-vitaminnal (citrusok).

Tipp: A cél az legyen, hogy 3 különböző gyümölcsöt fogyassz minden nap.

, Image: 10359570, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

5. Kamut

Egy kutatás szerint a kamut – egy gabonaféle –  fogyasztása teljes kiőrlésű étrenddel párosítva 8 hét alatt drasztikusan csökkentette a vizsgált alanyok koleszterinszintjét. A teljes kiőrlésű gabonák nagyon jó antioxidánsok.

Tipp: Válaszd a teljes kiőrlésűt, vagy próbáld ki a kamut tésztát.

6. Lazac

Az olyan olajos halak, mint a lazac vagy a makréla, kiváló omega-3 források. Ez az esszenciális zsírsav csökkenti a veszélyes zsírok szintjét, melyeket összefoglalóan triglicerideknek hívunk. Sőt, a gyulladásokat is csökkenti, ami nagyon veszélyes a véredényekre nézve.

Tipp: Hetente kétszer fogyassz lazacot vagy más olajos halat.

7. Dió

Nem csupán az agyaddal, de a szíveddel is jót teszel, ha diót rágcsálsz. Már egyetlen marék dió elfogyasztása javítja a véredények funkcióját, ezzel csökkentve a szívet ért betegségek kockázatát.

Tipp: Minden nap egyél meg 14 szem diót vagy más magvat.

8. Bor

A kutatások szerint az alkohol (bor, sör és szeszes italok) növelik a HDL („jó”) koleszterin szintjét. A vörösbor ezen felül rezveratrolban igen gazdag, így csökkenti a vérlemezkék összetapadásának, vérrögnek kialakulási kockázatát.

Tipp: Nőknek 1 (vagy kevesebb), férfiaknak 2 (vagy kevesebb) kis pohár (125ml) az ajánlott napi mennyiség.

9. Extra szűz olívaolaj

Ez az olaj antioxidáns gyulladáscsökkentő és megelőzi az LDL („rossz”) koleszterin artériakárosító hatását.

Tipp: Legyen az extra szűz olívaolaj a salátaönteted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X