Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 szuper ok, miért igyál ananászlét

8 szuper ok, miért igyál ananászlét

0

Írta:

Egy pohár friss ananászlé téged is felfrissít, és miközben érzed a szádban az elképesztő trópusi ízvilágot, az ananászlé értékes és szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal lát el. Ezen kívül tele van értékes rosttal, ami nem csupán a beleidnek jó, hanem az érrendszerednek is.

Akkor sem kell lemondanod ezekről az értékes tápanyagokról, ha a kezed nem annyira erős, hogy friss ananászból facsarj levet, mert az élelmiszerboltok polcain megtalálod gyümölcslé, konzerv vagy csomagolt formában a fogyasztásra kész finomságot. A legjobb mégis az, ha magadnak, a gyümölcsből nyered ki a levet, hiszen a fogyasztásra kész termékekhez sokszor adnak cukrot, hogy édesebb legyen a végeredmény.

1. Javítja az emésztést

Az ananász természetes savtartalma miatt elősegíti az emésztést, mert a szervezet sokkal könnyebben bont majd le minden táplálékot. Szakértők szerint az ital fokozza a hasnyálmirigy működését, ami több emésztőenzim létrehozását eredményezi. Ha a tegnapi esti bulit nehezen heveri ki a gyomrod, igyál ananászlét!

2. Erősíti a csontokat

Azt mindenki megtanulja már gyerekkorában, hogy a kalcium fontos az egészséges csontozat számára. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy van még néhány fontos ásványi anyag, amelyre szükség van, például mangánra. Kitalálod, hogy mi egy nagyon jó mangán forrás? Bizony, az ananász! Már egyetlen pohár gyümölcslé a napi mangánszükséglet 73%-át fedezi.

3. Sokat segít a szemnek

Kiváló forrása az A-vitaminnak, annak a nélkülözhetetlen vitaminnak, mely hozzájárul a szem egészségéhez és az éles látáshoz. Tanulmányok szerint az antioxidánsoknak ez a formája segít megvédeni a retinát a károsodástól.

4. Erősíti az immunrendszert

Már az ízéből egyértelművé válik, hogy tele van C-vitaminnal, ami elősegíti az egészséges bőr, fogak és íny fenntartását. Ezen kívül a C-vitamin nagyon fontos az immunrendszer számára, ami viszont számodra azért fontos, hogy ne legyél olyan gyakran beteg, vagy ha mégis megfertőződsz, gyorsan kiheverd a kórt.

, Image: 263004125, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

5. Gyulladáscsökkentő

A gyulladásokkal nincsen baj, hiszen ez a szervezet védekező mechanizmusa horzsolások, vágott sebek esetén. Baj a krónikus gyulladással van, mert ez egészségkárosító hatású. Az ananászlé segít csökkenteni a krónikus gyulladás szintjét, mielőtt még az rákot, cukorbetegséget vagy szívbetegséget okozna.

6. Megszünteti a rheumatoid arthritist

A gyulladáscsökkentő tulajdonságoknak hála az ananászlé segít a rheumatoid arthritis kezelésében. A finom ananászlé segíteni fog, hogy a fájdalmas, duzzadt ízületek kellemetlenséget okozó tünetei csökkenjenek.

7. Sakkban tartja a magas vérnyomást

Mivel minden pohárban bőséges mennyiségű kálium található, az ananászlé fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást. Mindemellett ez a trópusi ital nagyon kevés nátriumot tartalmaz, ezért azok számára is fogyasztható, akiknek oda kell figyelni a nátrium bevitelére.

8. Rák elleni harcos

Az egészségügyi hatóságok szerint az ananászlében található egy bromelian nevű anyag, mely igen hatásos rákos megbetegedések ellen. Kemoterápiával együtt akadályozza a rákos sejtek szaporodását és növekedését. Az ananászlében lévő számtalan antioxidánsnak köszönhetően igazi rákpusztító lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X