Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 “egészséges” étel, amivel valójában rosszul jársz

8 “egészséges” étel, amivel valójában rosszul jársz

aszalt gyümölcscukordiétaenergiaszeletfogyásgranolahizlalójoghurtsmoothiezsírszegény
0

Írta:

Vannak olyan ételek, amikről azt hiszed, hogy egészségesek és jót teszel magadnak, ha fogyasztod őket, de sajnos mégsem ez az igazság ezekkel kapcsolatban.

1. Energiaszeletek

Az energiaszeletek szuperegészséges nasiknak tűnnek, különösen amikor kiemelik, mennyi rost és fehérje, esetleg mennyire kevés szénhidrát van bennük. Az is hozzájárul ehhez a tévhithez, hogy bioboltokban és edzőtermekben árulják őket, sportolók pedig fogyasztják. Mielőtt azonban bedobsz egy ilyen műanyag csomagolású “tápanyagdús” szeletet, gondolj bele, mennyire erősen feldolgozott is valójában. Dietetikusok rámutattak: minél több összetevőt találsz a címkén, annál kevésbé tartalmaz az adott termék igazi tápanyagot. A hozzáadott cukor pedig különféle fedőnevek alatt szerepel a csomagoláson, emiatt egy energiaszelet elfogyasztása után a vércukorszinted hirtelen megemelkedik, majd leesik, ezt kapod a hosszan tartó jóllakottság és energia helyett. Ha rád tör a nassolhatnék délután,inkább egyél néhány kanál mogyoróvajat almával, vagy mártogass répa- vagy uborkaszeleteket humuszba.

2. Alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes joghurt

Amikor egy ételgyártó kivesz vagy lecsökkent valamit egy termékből, amiről úgy tudjuk, hogy “rossz”, tévesen arra következtetünk, hogy ettől az adott termék jobb lesz nekünk. Pedig ez nem feltétlenül van így, különösen, ha a zsír eltávolításáról van szó. A telített zsírsavak csökkentése egészséges, de jobb, ha tudod, hogy így elvesztett ízt még több cukor hozzáadásával pótolják a gyártók. Rengeteg zsírszegény vagy zsírmentes joghurt annyira cukros, hogy már desszertnek számít. A plusz cukor pedig megemelheti a rossz koleszterin szintjét a vérben, így igazából feleslegesen választottál zsírszegény ételt, mert a cukorral ugyanolyan rosszat teszel magaddal, mint ha sok zsírt fogyasztottál volna. Mindig ellenőrizd a joghurtok címkéjét, és dönts inkább az olyanok mellett, amelyekben nincsen cukor. A tejtermékekben természetes módon van cukor (laktóz), ezért válassz olyat, amelyben cukortartalma grammban mérve egy számjegyű. Ha pedig laktózból is keveset szeretnél bevinni, akkor válassz natúr görög joghurtot.

3. Fro-Yo, a fagyott joghurt

A főleg plázákban kapható édesség nem olyan hizlaló és kalóriadús, mint a jégkrém, de nem is feltétlenül jársz vele jól. A fro-yo tévesen egészségesek tűnhet, hiszen a neve szerint joghurt – de már tudod, hogy a joghurt sem mindig annyira jó! A fro-yokban, illetve a rájuk rakott öntetekben, hozzájuk adott finomságokban nagyon sok a cukor, és nagyon magas a kalóriatartalmuk is, épp ezért inkább kezeld őket édességként, ne pedig egészséges nassolnivalóként.

4. Smoothie

Csak azért, mert zsúfolásig vannak gyümölcsökkel, nem jelenti azt, hogy jót tesznek a vércukorszintednek vagy az övméretednek. Főként akkor legyél óvatos, ha nem saját magad készíted el a turmixodat, hanem boltban veszed, mert gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot az előre elkészített smoothie-k. Főként akkor légy óvatos, ha a mixed banánt, bogyós gyümölcsöket, vagy más fán termő gyümölcsöket tartalmaz, mert ezeknek a természetes szénhidráttartalma is magas – hát ha még plusz cukrot is adnak hozzá… Ne hagyd magad megingatni olyan ígéretekkel, mint a C-vitamin, antioxidánsok vagy amazóniai esőerdők finomságai. Például az acai bogyóban valóban lehet néhány fantasztikus összetevő, de amikor több mint 40 gramm cukorral együtt döntöd magadba, akkor ezek nem tudnak hatékonyan működni a szervezetedben.

Muesli with yoghurt and fruit in small glass jars, Image: 43448673, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

5. Granola müzli

A granolát az 1960-as években kiáltották ki egészségesnek. Kevesebb cukor volt benne az fogyasztott más reggeliknél, és van benne zabpehely, amiről azt tartják, jót tesz a szívnek. De a többi hozzáadott összetevő (például a cukor) és a hozzáadott magas zsírtartalom miatt inkább egy jutalomfalatnak minősül, mint diétás ételnek, ezért jobb, ha mértékkel fogyasztod.

6. Mirelit diétás ételek

Az alacsony kalóriatartalom és a minősítő címkék nem tesznek máris jobbá egy fagyott ételt, mint amit te magad főznél meg, még akkor sem, ha egészségesre készítik el. A legtöbb fagyott étel olyan hozzáadott összetevőket tartalmaz, amiket nem is találnál a konyhádban, és általában olcsóbb keményítőkkel és gabonával dolgoznak, úgymint a krumpli és a rizs. Valójában nehéz olyan ételt találni, amelynek minden összetevője egészséges lenne. Ha telepakolod a hűtődet fagyasztott, előre elkészített ételekkel (pl. fagyasztott pizza, lasagne), mert kevés időd van, vegyél fagyasztott zöldségeket, azokkal jobban jársz, mint könnyen megmelegíthetsz egy kis olíva- vagy avokádóolajjal.

7. Aszalt gyümölcsök

Vigyázz a szárított, aszalt gyümölcsökkel, de sajnos a legtöbbnek magas a cukortartalma. A mazsola, sárgabarack, aszalt szilva, datolya és füge az olyan aszalt gyümölcsök, amelyekbe nem kerül hozzáadott cukor a szárítási folyamat során.

8. Vegán desszertek

Egy desszert desszert marad, még akkor is, ha nincsenek benne állati eredetű összetevők. Sőt, bizonyos vegán édességekben több zsír és egyszerű szénhidrát van, mint egy átlagos társában. A kókuszcukor egészségesebbnek hangzik a simánál, de ugyanazt teszi a vércukorszinteddel és inzulinoddal, mint a hagyományos cukor.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X