Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, hogy miért egyél padlizsánt

5 ok, hogy miért egyél padlizsánt

diétaegészségpadlizsánrostvitaminzöldség
0

Írta:

Lila színével mindig is felhívta magára a figyelmet a padlizsán, de a látványon túl jótékony hatásai is kiemelik a többi zöldség közül. Bár botanikailag gyümölcs, és nem zöldség, a felhasználása szempontjából sokkal inkább zöldségnek tekintő.

1. Vitaminokban gazdag

India az őshazája ennek a vitamindús lila növénynek. Magyarországra a török hódoltság ideje alatt került, és finom ízén kívül számos jótékony hatással hívta fel magára a figyelmet: nagy mennyiségben található benne karotin, A-, B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyag is, mint a kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas és magnézium. Legértékesebb vitaminjai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell, semmiképp sem távolítsd el!

2. Számos betegséget gyógyít

Szerepet játszik a rákbetegek kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a “jó”, vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben. A padlizsán káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz. Megelőzi a szívkoszorúér-betegségek kialakulását is, valamint segíti az agy – és a memória – működését. Jó hatással van emésztőszervi, máj illetve vese megbetegedéseknél.

3. Megkönnyíti a fogyást

Száz grammjában csupán 27 kalória van, így igazi társ a fogyókúrás étrend kialakításában. Az padlizsán víztartalma magas, szivacsos szerkezete csak könnyíti a fogyasztását, természetes, nyers formájában is finom. Egészségesen tartja és védi az emésztőrendszert, megakadályozza a székrekedést, ezt magas rosttartalmának köszönheti. Sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle.

4. Megelőzi a bőr öregedését

A padlizsán a szervezetet belülről tisztítja meg, ezáltal a bőr is szebb lesz. Magas víztartalma, bőr és a haj hidratáltságának is jót tesz. Vitaminjaitól tisztább és simább lesz a bőr. A padlizsán héja sok antocianint tartalmaz, amelyek öregedésgátló hatású antioxidánsok, ezáltal késlelteti a ráncok kialakulását.

5. Segít leszokni a dohányzásról

Cigi ellen padlizsán? Igen! Kevés mennyiségben ugyanis nikotint is tartalmaz ez a finom zöldség, így könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretne leszokni a dohányzásról, mert csökkenti az elvonási tüneteket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X