Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit biztosan nem tudtál a csalánról

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a csalánról

betegségcsaládegészséggyógyulásnövény
0

Írta:

Gyerekként ez volt az egyik rettegett növény, hiszen erdőkben, játszótereken játszva a csalán csípése bizony el tudta rontani kellemes délutánt. Ám, amit akkor került az ember, most érdemes jobban megismerni.

Immunerősítésben, fogyókúrában, de még a menstruációs fájdalmak elmulasztásában is segítséget gyújt a jótékony csalán.

Szúr, persze. Egy bizonyos jávai faj csípése akár egy évig is fájdalmat okozhat, de ezzel a típussal Magyarországon, úgysem találkozhatsz. Sokkal fontosabb, hogy a csalán levelei béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint, flavanoidokat, klorofillt, vasat, kálciumot és káliumot is tartalmaznak. Főzve elveszíti a hangyasavat tartalmazó mirigyszőreit, ezért lesz könnyen fogyasztható, igazi segítség a szervezeted felfrissítésére.

1. Méregtelenítő hatása van

Az egyik legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.

2. Immunerősítő

A csípős növény fájdalomcsillapító hatású és remek immunerősítő is. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén. Megtalálhatóak benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is.

csalan2.jpg ()

3. Allergia- és náthaűző

 

A gyógynövényben megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint. Ezért hatásos a felső légúti megbetegedések, a szénanátha vagy más allergiás tünetek esetén. Ráadásul, ha allergiás vagy több dologra, akkor is nyugodt lehetsz, mert a csalán nem fog kiváltani belőled ilyen tüneteket.

4. Ízületi bántalmakra is jó

A csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindenféle reumatikus megbetegedés kezelésére. Régen még azt javasolták, hogy a reumás testrészt csalánnak kell csapkodni, ma már elég, ha a borogatást választod. Ráadásul még a vénás fájdalmak vagy sérülés okozta duzzanatok esetén is javulás érhető el a csalántea borogatással. Egyre vigyázz: pár óráig ne érje a bőrödet hideg víz.

5. Pattanások ellenszere

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású levelei miatt eltünteti a pattanásokat, de hatásos övsömör vagy ekcéma ellen is. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat is. Ezáltal a haj is fényesebb, dúsabb lesz. Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

+ 1. Főzz belőle teát!

Különböző kapszulák formájában is hozzájuthatsz a növényből kivont hatóanyagokhoz, de a legjobb a teája, melynek elkészítése nagyon egyszerű. Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is. Napi 2-3 csészével ajánlott a fogyasztása. Túladagolni nem érdemes, mert olyankor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X