Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 étel, ami erősíti az immunrendszered

13 étel, ami erősíti az immunrendszered

bacilusbetegségegészségételinfluenzavírus
0

Írta:

Erősítsd az immunrendszeredet úgy, hogy okosan táplálod a tested!

Ezekkel az ételekkel sikerülhet egészségesnek maradnod.

1. Hal

Ha tehetnénk, ódákat zengenénk róla, de inkább csak annyit mondunk: baciölő omega-3 zsírsav, hatalmas mennyiségben.

2. Osztriga

Tudtad, hogy a cink az egyik legjobb immunerősítő, amit ismerünk? És azt, hogy az osztrigában rengeteg van belőle? Irány a legközelebbi halárus!

3. Fokhagyma

Légúttisztítás és antioxidánsok tömkelege – a fokhagyma olaja értékesebb az aranynál is, ha megfázásról van szó (vagy annak megelőzéséről). Na meg persze isteni finom is!

4. Ánizsmag

Az itthon egyelőre inkább csak fűszerként ismeretes ánizs olyan antibakteriális hatóanyagokkal rendelkezik, amik tutira távol tartják a kórokozókat – a belőle készült tea pedig igazi energiabomba (forrázd le, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le).

5. Citrusfélék

Citrom, narancs, grapefruit – a rossz hír, hogy a legutóbbi kutatások szerint a C-vitamin mégsem annyira hasznos akkor, ha már elkapott a betegség, a jó viszont, hogy a megelőzésben kulcsfontosságú! Tehát minden nap legyenek az étrendedben citrusfélék!

6. Édeskömény

A köményt is leginkább ízesítésre szoktad használni, igaz? Pedig a köménytea – ha nem is a világ legfinomabb itala – szintén tele van antioxidánsokkal, szóval érdemes elviselni az ízét.

7. Joghurt és kefir

Íme a „jó” baktériumok melegágyai – a probiotikus joghurtok és kefirek hatékony segítséget nyújthatnak a megelőzésben a bennük lévő élőflóra miatt. Naponta egy pohár ilyen termék, és máris messzebb kerül a megfázás.

8. Tea

Jó, ez így elég egyszerűnek tűnik, de csak, ha nem tudod, hogy a tea nem csupán a folyadékpótlás és a teintartalom miatt fontos. Van benne ugyanis egy katekin nevű vegyület is, ami antioxidánsok egy csoportja, és ily módon remek bacigyilkos. Egy csésze tea pedig bármikor jólesik, igaz?

immun2.jpg ()

9. Paprika

Ez az ízletes növény igazi C-vitamin bomba: egy darab közepes méretű paprika a nők napi C-vitamin szükségletének a kétszeresét fedezi. Szendvics mellé, vagy csak úgy magában – mindenképpen ínycsiklandó.

10. Tej

Erős csontok, kisebb esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint stabil immunrendszer – a tej mindebben a segítségünkre lehet. Napi egy-két pohár már elegendő ahhoz, hogy nagyobb biztonságban legyünk, és egye fene, ezt elfogyaszthatjuk akár forró kakaóként is.

11. Gomba

Ismét egy isteni étel, ami még egészséges is: a gombában – bármilyen fajtában – antioxidánsok, rostok, B-vitamin és kálium is található, szóval igazi csodafegyvernek számít.

12. Bőr nélküli csirke- vagy pulykamell

A fehérjeforrások csúcsa a fehér hús, ami a megfázásos betegségek megelőzésében is nagyon nagy szerepet játszik. Szóval most már hivatalos: egy jó kis csirkesaláta nem csupán az emésztésednek és az alakodnak tesz jót!

13. Saláta és kelkáposzta

A zöld színű zöldségek szerepe a megelőzésben egyszerű, de nagyszerű: ők építik a fehérvérsejteket, amik a bacilusok kiirtásáért felelősek a testünkben. Segítsünk nekik!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X