Főoldal > EGÉSZSÉG > 11 ok a kiadós alvásra

11 ok a kiadós alvásra

alvásalváshiányalvásigényfáradtságkialvatlanságpihenéspozitívszükséglettulajdonság
0

Írta:

Aludni jó dolog, törekedj arra, hogy mindig megfelelően ki tudd magad pihenni!

1. Fejleszti a memóriát

Bármily meglepő is, a memóriádat alvás közben is fejlesztheted. Persze nem arra kell gondolni, hogy egy éjszaka alatt megtanulsz kínaiul, de ha alvás közben “megemészted” a tanultakat, és másnap sokkal könnyebben tudod előidézni a tananyagot vagy egy prezentációt szövegét.

2. Minőségibb élet

Az alvás köztudott, hogy befolyásolja az életminőségünket, sőt, akár meg is hosszabbíthatja azt. Így semmiképp se aludj öt óránál kevesebbet éjszakánként. Persze az alvásigényünk igen eltérő lehet, de a túl kevés alvás sosem egészséges. Természetesen alvásnál is a legfontosabb annak minősége, így hiába alszol nyolc órát, ha negyed óránként felriadsz.

3. Megakadályozza a gyulladást

A testben lévő gyulladások sok mindenből eredhetnek, és komolyabb következményei lehetnek, például szívrendellenesség, stroke, cukorbetegség. Egy tanulmány szerint, akik 6 óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, azoknál nagyobb a gyulladás kialakulásának veszélye, mivel az alváshiány alkalmával a vérnyomás is megugrik.

4. Növeli a kreativitást

Mielőtt ecsetet vagy tollat ragadnál, aludj egyet! Alvás után ugyanis újult erővel láthatsz neki a feladataidnak, és jóval kreatívabban tudsz dolgozni, mint kimerülten. Ráadásul az agy érzelmekért felelős része is erősödik alvás közben, mely szintén növeli a kreativitást.

alvas2.jpg ()

5. Hozzásegít a győzelemhez

Ha sportolsz, netán versenyzel, az edzés mellett még egy fontos dolgot ne felejts el: rendesen aludni. Tudományosan is bizonyított, hogy azok a versenyzők, játékosok, akik kialudták magukat, pihentek voltak, a pályán sokkal jobban teljesítettek, nőtt az állóképességük kialvatlan társaikkal szemben, akiknél mindez nem volt tapasztalható.

6. Segít a vizsgáknál

Bizonyára te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy hiába tanultad át az egész éjszakát, a másnapi vizsga nem a várakozásoknak megfelelően sikerült. És ez bizony felróható a kialvatlanságnak. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik valamilyen alvási rendellenességgel küszködnek (pl. horkolás) vagy egyszerűen nem alszanak eleget, egy-egy megmérettetésen gyengébb eredményeket értek el.

7. Növeli a figyelmet

Szinte mindannyian tapasztaltuk már, hogy az iskolapadban vagy pedig egy megbeszélésen képtelenek vagyunk figyelni, és alig bírjuk visszafogni a fel-feltörő ásítást, reakcióidőnk lelassul. Megfelelő alvással még a legunalmasabb előadás is gond nélkül átvészelhető.

8. Segít megőrizni a súlyod

Végre elérted az álomsúlyod? Az edzés és a helyes táplálkozás mellett az alvás is segíthet abban, hogy sikerüljön megőrizned azt. Sőt, fogyásban is a segítségedre lehet. Egy kísérletben alkalmával azok, akik kellő mennyiséget aludtak éjszakánként, több kilót dobtak le, mint kialvatlan társaik. Ez annak tudható be, hogy az álmatlansággal, bizonyos hormonok felszabadulása miatt, együtt jár az éhségérzet is, és óhatatlanul nekiállunk nassolni.

9. Csökkenti a stresszt

Naná, hogy a kollégák, a munka, a család és úgy általában az egész világ sokkal idegesítőbb, ha az ember félkómásan kénytelen végigcsinálni a feladatait. Nem beszélve arról, hogy a folyamatos stressz a szívednek se tesz jót. Az alvás viszont csökkenti szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon termelődését, mely többek közt a magas vérnyomásért is felelős.

10. Elkerülöd a balesetet

Kialvatlanul kevésbé vagyunk képesek figyelni, nem tudunk teljes egészében a környezetünkre koncentrálni, épp ezért, ha éppen autóba ülsz, nagyobb az esélye egy-egy koccanásnak, balesetnek. Ilyen állapotban legalább olyan veszélyes volán mögé ülni, mintha alkoholt fogyasztottál volna.  Így saját biztonságod érdekében is javasoljuk, hogy aludd ki magad egy-egy utazás előtt.

11. Csökkenti a depresszió esélyét

A megfelelő alvás az ingerlékenységre is kevésbé tesz hajlamossá, márpedig a feszültség egyenes következménye lehet a befelé fordulás, az izoláció és a depresszió. Kipihenten viszont sokkal szívesebben keresed fel barátaidat, tudsz örülni a társaságuknak, anélkül, hogy valami azonnal felbosszantana. Egy jó alvás tehát csodákat képes tenni a hangulatoddal.  Viszont fontos az is, hogy meglegyen az egyensúly, mert hiába alszod át hétvégén a fél napot, ha hét közben alig alszol valamit.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X