Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 étel a rák ellen – már holnap fogyaszd őket!

10 étel a rák ellen – már holnap fogyaszd őket!

babfokhagymakurkumaparadicsomrákrákmegelőzésszőlőtáplálkozászöld tea
0

Írta:

A rák gondolata is megijeszt? Akkor tegyél meg mindent, hogy elkerüld a betegséget!

Első lépésként az étrendedre kell odafigyelned, hiszen kutatások igazolják, hogy a rák kockázata jelentősen csökkenthető a megfelelő étrend betartása mellett. Az alapvető egészséges étkezési normák nem dőlnek meg itt sem, tehát legyen a rákot megelőző étrend során a cél az 5 különböző zöldség és gyümölcs fogyasztása napi szinten.

Mi pedig összegyűjtöttük, melyik a 10 legjobb étel, melyek fogyasztásával sokat teszel a betegség távol tartásáért.

1. Fokhagyma

Kutatások szerint a fokhagymát gyakran fogyasztó emberek kisebb valószínűséggel lesznek rákosak a fűszert nem kedvelőknél. A fokhagyma leginkább az emésztőrendszerrel, emésztéssel kapcsolatos ráktípusokat képes távol tartani, például a gyomor, vég- és vastagbél rákos megbetegedését.

2. Paradicsom

A paradicsomban lévő igen erős antioxidánsnak, a likopinnak köszönhetően segít távol tartani a rákot. A férfiak számára talán ajánlottabb a paradicsom fogyasztása, mivel a likopin a prosztata rák esetében mutatta a legkiemelkedőbb eredményeket.

3. Bogyós gyümölcsök

Egy igazán ízletes gyümölcslé még a rák kialakulását is csökkenti mindamellett, hogy finom. Mindez azért lehetséges, mert az eper, a málna, az áfonya mind tele van értékes antioxidánsokkal, melyek megelőzik a sejtkárosodást.

4. Keresztesvirágzatú zöldségek

Káposzta, brokkoli, karfiol, spárga és kelbimbó – mind keresztesvirágzatúak. Ami még közös bennük, hogy mind tartalmaznak olyan összetevőket, melyekkel csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

5. Zöld tea

Ha szereted a zöld teát, igazi fanatikussá fogsz válni, ha megtudod, hogy kedvenc italod segít a rákmegelőzésben. A benne lévő antioxidánst katekinnek hívják, és azzal segít a rák távol tartásában, hogy leköti a szabad gyököket. Ne aggódjanak a fekete tea pártiak se, a hatóanyag a fekete teában is megtalálható.

, Image: 10364504, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

6. Kurkuma

A kurkumin hatóanyag neve nem véletlenül hasonlít a növény nevére. A kurkumában található anyag csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de ezen kívül az ízületekre is jó hatással van.

7. Szőlő

A szőlőben is található ám antioxidáns, melynek neve rezveratrol. A hatóanyag a héj közelében található meg a legnagyobb koncentrációban, éppen ezért nagyon fontos, hogy gyümölcs héját is fogyaszd el, esetleg szőlőszezon híján egy pohár vörösborral helyettesítheted.

8. Zöld levelesek

Spenót, kelkáposzta, saláta, mángold, petrezselyem, a kutatások szerint mind nagyon jók rákmegelőzési célokra. A zöldségekben található antioxidánsok hatékonyan gátolják a rákos sejtek növekedését.

9. Bab

Tele van fehérjével és antioxidánssal. A vörösbab és a pinto bab eddig is szerves részét képezték a rákos betegeknek javasolt étrendnek, de a magas fehérjetartalmuknak köszönhetően segítenek a kolorektális rák elkerülésében.

10. Rizsfélék és álgabonák

A teljes értékű ételek, amilyen a vadrizs, a barna rizs, zab, bulgur, quinoa, mind nagyon hatékonyan lépnek fel a kolorektális, azaz a vastagbelet érintő rák kezelése során. Sőt mi több, a teljes kiőrlésű ételek tele vannak antioxidánssal és fehérjével is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X