Főoldal > EGÉSZSÉG > Szárított méhpempő: itt az új csodaszer?

Szárított méhpempő: itt az új csodaszer?

egészségméhpempőmez
0

Írta:

A méhpempőt a lárvák és a méhkirálynő ellátására termelik a dolgozó méhek, ezért tele van értékes tápanyagokkal.

Jótékony hatásai már régebb óta ismertek, de a szárított kapszulás változat még csak mostanában kezd elterjedni. Előnye, hogy könnyebben fogyasztható, az íze is kellemes (a sima méhpempőé inkább savas), viszont a szárítás során a tápanyagtartalmából is veszít. A szárított méhpempőt (ami leginkább az instant jegesteára emlékeztet külsejében) viszont nyugodtan fogyaszthatod nagyobb mennyiségben, így gyakorlatilag ugyanúgy érvényesülnek a pozitív hatásai.

Na de mik is ezek?

– Energiaturbó: a méhpempő szupertermészetes energiaforrás. A benne lévő szénhidrát, fehérje és B-vitaminok kombinációja remekül jön, ha éppen lestrapáltnak érzed magad.

– Gyulladáscsökkentő: mivel a méhpempőben rengeteg az antioxidáns, így segít leküzdeni a szervezetedben lévő gyulladásokat.

– Jótékonyan hat az emésztésre: a benne lévő enzimek megkönnyítik és felgyorsítják az emésztést, így méregtelenítő hatása is van.

– Immuntuning: az antioxidánsok mellett nagy arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért erősíti a szervezeted saját védekező képességét.

– Növeli a termékenységet: a méhpempő ugyan nem tartalmaz hormonokat, de stimulálja azok működését és termelődését, így (ha babát tervezel) elősegíti a megtermékenyítést.

– Javítja a keringési rendszert: a rutin nevű bioflavonoid is megtalálható benne, ami erősíti az érfalakat, vénákat, javítja a keringési problémákat, és helyrebillenti a koleszterinszintet.

mehpempo2.jpg ()

Hogyan fogyaszd?

– A szárított darálékot szórhatod a müzlid, zabkásád tetejére is. De a kedvenc smoothie-dat vagy fehérje turmixodat is feltuningolhatod vele. Napi 2-3 evőkanállal nyugodtan ehetsz belőle.

– A krémes méhpempőből ezzel szemben csupán 1-2 gramm az ajánlott napi adag, amit lehetőleg reggel éhgyomorra fogyassz el. Magában nem túl finom, ezért nyugodtan keverheted egy kis biomézzel.

– Szárított és friss változatban is kúraszerűen ajánlott a méhpempő fogyasztása. Általában 1-2 hónapig érdemes folyamatosan enni, utána pár hét szünet következzen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X