Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 ok, amiért minden nap igyál paradicsomlét

9 ok, amiért minden nap igyál paradicsomlét

antioxidánsdiétaegészségegészségesétkezésfolyadékitalivásparadicsomparadicsomlétáplálkozásvitamin
0

Írta:

A paradicsomot leggyakrabban salátába, szendvicsbe, levesként vagy szószként fogyasztjuk, de ne feledkezzünk el a paradicsomléről se. Tudtad, hogy igazi tápanyagbomba és nagyszerű hatással van az egész szervezetre?

Mindezt számtalan, csodálatos aktív összetevőjének köszönheti. Rendszeres fogyasztása mellett hatalmas javulást fogsz észrevenni a közérzeteden is.

1. Felpörgeti a fogyást

A paradicsomlé a benne található rostnak köszönhetően remekül telít, így hatásos segítség fogyókúra alatt, amikor nemcsak a kilókkal, hanem az állandó éhséggel is fel kell vennünk a harcot. Ráadásul nem kell félnünk a diéta alatt fellépő hiánybetegségektől sem, mert szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van.

2. Méregtelenít

Sajnos, bármennyire is igyekszünk egészségesen étkezni, a szervezetünk mérgek és adalékanyagok raktára. A paradicsomban található klór és kén segíti a vesék és a máj működését. Nem is választhatsz a paradicsomlénél jobbat, ha méregteleníteni akarsz.

3. Erősíti az immunrendszert

A friss paradicsomlé nagyszerű A- és C-vitamin forrás. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a szem bizonyos betegségeit, megerősítheted az immunrendszered és megőrizheted fogaid, illetve csontjaid egészségét.

4. Rákellenes csodaszer

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. Mivel nagyszerű likopin forrás, ezáltal többféle rákos megbetegedéstől véd, amilyen a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák.

5. Véd a szívbetegségektől

A paradicsom B6-vitaminban is gazdag. Ha meg akarod védeni magad a szívbetegségektől, érdemes napi 1 pohár paradicsomlével tenni ezt. A B6-vitamin ugyanis csökkenti a homociszteinszintet. A homocisztein egy véredényeket károsító aminosav, amely szívinfarktushoz is vezethet.

paradicsomle2.jpg ()

6. Csökkenti a koleszterinszintet

A rendszertelen diétáknak köszönhetően a legtöbb embernek magas a koleszterinszintje. A paradicsomlé igazán rostdús, ezáltal növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. A benne található niacinnak köszönhetően pedig csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét. 

7. Véd a szabadgyököktől

Csupán napi egy pohár paradicsomlére van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk testünkben a szabadgyökök jelenlétét. A szabadgyökök olyan károsító molekulák, amelyek rákos megbetegedésekhez vezetnek. A paradicsom képes felvenni a harcot velük, mivel remek antioxidáns.

8. Segíti a barnulást

Nincs is jobb a nyári melegben egy pohár hideg paradicsomlénél, amely a szép barnaságunkról is gondoskodik. Nemcsak ihatod, hanem akár a testedre is kenheted a sűrű lét. Csökkenti a leégés okozta pirosságot, de a makacs aknéktól is véd, mivel eltünteti a foltokat a bőrről és összehúzza a pórusokat.

9. Javítja a bélműködést

Ha gondod van az emésztéseddel, és rendszertelen a bélmozgásod a paradicsomlé jelentheti a megoldást. Segíti az emésztését, így természetes gyógymód a székrekedésre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X