Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tény, amiért a kesudió egészséges

8 tény, amiért a kesudió egészséges

antioxidánsbetegségdiétaegészségfogyáskesudiótáplálkozásvitamin
0

Írta:

A Brazíliában őshonos, a pisztáciával és a mangóval rokonságban álló apró mag nem csak finom, de egészséges is. A magimádók készletéből nem hiányozhat a kesudió, annak ellenére sem, hogy meglehetősen drága.

Érdemes engedni a csábításnak, mert tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a szervezeted megfelelő működését segítik.

A magot dupla héjréteg és egy – rétegek között megbúvó – égető anyag védi a külvilágtól. Ez az anyag olyan erős, hogy kimarja a bőrt, épp ezért kereskedelmi forgalomban nem találkozhatsz héjas kesudióval. A boltok polcain leggyakrabban pirított formájában van jelen. A pirított fajtából létezik sós és sótlan is. A kesudió magas olajtartalma miatt gyorsan avasodik, ezért vásárláskor figyelj oda a termék lejárati dátumára. A hűtőszerkényben viszont akár fél évig is tárolhatod, fagyasztva egy évig is eláll.

1. Univerzális vitamintartalommal rendelkezik

Rendkívül sok benne a B2-, B3-, B6- és E-vitamin, ellenben koleszterint nem tartalmaz. Nagy rosttartalma mellett a kesudió segít az érrendszerünk karbantartásában, a koleszterinszintünk normalizálásában. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően véd a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást. Kalciumtartalma védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát is.

2. Védi a szívet

Zsírtartalma alacsonyabb más diókhoz képest, olajsava rendkívül egészséges a szívre nézve. Ezen kívül koleszterinmentes, és a benne lévő antioxidánsok jelenléte segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

kesudio2.jpg ()

3. Megelőzi a rákot

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart.

4. Segít a fogyásban

Sokszor téves információk vannak a magok hasznosságáról. A kesudió sem hizlal!  Jó koleszterint tartalmaz. Ha hetente kétszer, megfelelő mennyiségben – kb. egy marék – elrágcsálod jótékonyan hat a súlyodra. Esténkén is kiváló étvágycsillapító.

5. Védelmet nyújt a hajnak

A benne lévő vitaminok mellett még egy fontos ásványi anyag is megtalálható: a réz. Ez pedig segít a haj színének fenntartásában. Tehát ha rézben gazdag kesudiót fogyasztasz, még a hajkoronádnak is segítesz vele, és sokkal hasznosabb, mint az ilyen-olyan színvédő balzsamok.

6. Fogfájás ellen is hatékony

Magas magnéziumtartalma nem csak a magas vérnyomás ellen hasznos, hanem igen jó a csontoknak is. Ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik. Sőt, a kesudióban található savak hatékonyan irtják ki a Streptococcus baktérium fogszuvasodásért felelős fajtáját. Ha a gyulladt fog már fájdalmat okoz, érdemes pár szem magot elrágni, hátha a fájdalomcsillapító gyógyszerre már nem is lesz szükség.

7.  Segíti a nyugodt alvást

Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek. Rendszeres fogyasztása esetén még az álmok is pihentetőbbek és frissebb az ébredés.

8. Változatosan felhasználható

A pirított dió remekül passzol salátákhoz, zöldséges ételekhez is, így nem kell csak a zacskóból kivéve fogyasztani. Vaszabihoz (japántorma) adva, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütőben pirítva egzotikus csemegét kapunk. Mivel magja olajban gazdag (45 százalékban olajat, 20 százalékban fehérjét tartalmaz), étolajat is préselnek belőle.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X