Főoldal > EGÉSZSÉG > Űzd el a náthát gyógynövényekkel!

Űzd el a náthát gyógynövényekkel!

betegségborsmentacsillagánizsgyógynövénygyógyuláshársinfluenzamegfázásnátha
0

Írta:

Ismét itt a náthaszezon, és ilyenkor jól jön minden segítség, ami elűzi a megfázás tüneteit, ráadásul még természetes is.

Borsmenta

A borsmenta már évszázadok óta népszerű gyógynövény, amelyet emésztési zavarok, fejfájás és megfázás ellen használják. Gyógyászati célra a leveles szárát kell begyűjteni, közvetlenül a virágzás előtt, de ha nem keresgélnél a mezőn, akkor érdemes megvásárolni a drogériában. A borsmenta aktív hatóanyagának, több mint negyvenféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol, amely kifejezetten hatásos a nátha ellen. Erősíti az immunrendszert, csökkenti az orrdugulást, az orrjáratok gyulladásának enyhítésében is segít, és a mentol belélegzésével a légzés is könnyebbé válik. A borsmenta tea szintén enyhítheti az asztmás rohamokat, így forrázatát érdemes kúraszerűen fogyasztani.

Csillagánizs

A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a terméséről van szó. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti. A gyógynövény több területen is hasznosítható: nem hiányozhat a konyhából, de a gyógyszeres szekrényből sem. Elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt kedvelt, de a tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyagát is a növényből állítják elő, éppen ezért az influenza elleni védekezés során is érdemes előnyben részesíteni. A csillagánizs fogyasztása is erősíti az immunrendszert.

Common lime or linden tree infusion (Tilia platiphyllos or cordata), Image: 167897117, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Hárs

A hársfa virága egy igazi csodaszer. Már leveleiben megtalálhatók gyógyító cseranyagok, vitaminok, virágja pedig tele van antibakteriális hatású flavonoidokkal, nyálkaanyagokkal, cseranyagokkal és illóolajjal. A belőle készített tea nagyon jó meghűlés, láz, köhögés esetén, de tisztítja a veséket, segíti az emésztést, nyugtató hatású, erősíti a gyomrot, csökkenti a gyomor- és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját. Meghűléskor a hársfavirág izzasztó, nyákoldó, köptető hatása igazi életmentő a beteg számára. Ha pedig eldugult az orrod, akkor a hársfateás gőzölés segíthet. Ha más gyógynövényekkel kombinálod – menta, kamilla, citromfű – még hatásosabb.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X