Főoldal > wellness > Itt a 10 legjobb B12-vitamin forrás

Itt a 10 legjobb B12-vitamin forrás

ásványi anyagB12-vitaminegészségvitaminvitaminforrás
0 0

Írta:

A B12-vitamin fontos szerepet játszik például a vörösvérsejtek képzésében. Nélkülözhetetlen a normál agyműködés és az idegrendszer szempontjából. A hiánya vérszegénységet, depressziót és fáradtságot okoz.

 A B12-vitamin krónikus hiánya pedig irreverzibilis folyamatokat eredményezhet a szervezetben, az agyban és idegekben.

Bármilyen diétát vagy étrendet is folytatsz, mindig győződj meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint bevidd a szervezetedbe. Ugyanis ha nem figyelsz oda, könnyen károsíthatod a szervezeted. Lássuk a 10 legjobb B12-vitamin forrást!

1. Szardínia

200 gramm szardínia a napi B12-vitamin szükséglet 338%-át tartalmazza. Emellett a szardínia igen gazdag D-vitaminban, szelénben, foszforban, fehérjében, omega-3 zsírsavban és kalciumban.

2. Lazac

A napi B12-vitamin szükségleted 236%-át fedezheted csupán 150 gramm lazac elfogyasztásával. Ezen kívül a lazac feltölti a tested szelénnel, jóddal, foszforral, B3-, B6- és D-vitaminnal. Akárcsak a szardínia, a lazac is kiváló omega-3 forrás.

3.  Tonhal

150 gramm tonhal elfogyasztásával 111%-át fedezed a napi B12-vitaminnak. Tonhal fogyasztásával emellett szelént, fehérjét, foszfort, káliumot, omega-3 zsírsavat, B1-, B3-, B6- és D-vitamint juttatsz a szervezetedbe. Valamint olyan fontos ásványi sókat, melyekkel az immunrendszered támogatod.

4. Tőkehal

Mint minden olajos hal, a tőkehal is kiváló B12-vitamin forrás. Egy 150 grammos adaggal máris fedezted a napi B12-vitamin szükségleted 109%-át. A tőkehal ezenkívül gazdag jódban, szelénben, foszforban, omega-3 zsírsavban és fehérjében.

5. Bárány

Egy 150 grammos adag bárányhús 105%-át fedezi a B12-vitaminnak, de nagyon erős antioxidáns is. Remek forrása ezen kívül a fehérjének, szelénnek, cinknek, foszfornak, B3-vitaminnak.

b122.jpg ()

6. Fésűkagyló

A mindennapi B12-vitamin szükségleted 104%-át fedezheted 150 gramm fésűkagyló elfogyasztásával. Ez a tengeri étel jódban, foszfornak, szelénben, cinkben, magnéziumban, káliumban és fehérjében is gazdag.

7. Garnélarák

Az egyik legjobb B12-vitamin-forrás a tenger gyümölcsei közül. 150 gramm a napi szükséglet 78%-át fedezi. Ezen felül kiváló foszfor, réz, jód, fehérje, B3-, B6- és E-vitamin forrás. Sőt, mi több, nagyon gazdag E-vitaminban, mely a szem egészségéhez szükséges.

8. Marha

150 gramm marhahús 60%-át fedezi a napi szükségletünket B12-vitaminból. Ahogy azt bizonyára nagyon jól tudod, a marhahús kiváló fehérje- és vasforrás, hatékonyan segíti az álmatlanság leküzdését.

9. Joghurt

Ha szeretsz nassolni, a joghurt neked való. Egy pohár joghurt fedezi a 38%-át a B12-vitamin napi szükségletének.

10. Tej

Alig 150 ml tej 23%-nyi B12-vitamin-szükségletet fedez. A tej emellett kiváló jód, szelén, kalcium és C-vitamin forrás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.