Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket edd, hogy friss legyen az agyad!

Ezeket edd, hogy friss legyen az agyad!

agyagyserkentő ételásványi anyagkelbimbólazacolajos magvaksárgarépavitamin
0

Írta:

Nem mindegy, hogy mit eszel, se a testednek, se az agyadnak. Az agy megfelelő működéséhez ugyanúgy vitaminokra van szükség, így lehetsz friss, aktív és okos is. Eláruljuk, hogy mit egyél, hogy jól fogjon az agyad!

Lazac

Az agy eledelének lehet nevezni a halat. A hal húsa – így a lazacé is – tele van vitaminokkal (B6, B12), amik serkentik az agyműködést, ezen kívül fontos anyagokat – cink, niacin, vas – tartalmaz. Rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyeknek szintén jótékony hatása van az agyra és a szervezetedre egyaránt. Ezek az egészséges zsírsavak segítenek csökkenteni a szívinfarktus kockázatát, mentálisan frissítenek és a memóriánkra is hatással vannak.

Olajos magvak

A különféle magvak és diófélék szintén tele vannak fiatalító és agyműködést serkentő vitaminokkal. A magokban található illóolajok jelentős része antioxidánsokban gazdag, így nagy segítséget jelentenek a szabad gyökök ellen. Magas kalciumtartalma segíthet megelőzni a csontritkulást, és hatékony segítséget jelenthet például a dohányzásról való leszokásban is. A bennük található B5-vitamin segíti a stresszoldást, és hasonlóképpen fontos a B1-vitamin, mely csökkenti a szorongást és regenerálja az idegeket. Ha az étrendedből száműzöd a sok sót, és az alkoholt még erőteljesebben fogod érezni a magok jótékony hatását.

Sárgarépa

Általános tény, hogy az erős, élénk színű zöldségek kiváló antioxidáns források, amik segítik az agysejtek működését. A sárgarépa kiemelkedik a listából. Az édeskés, rostban rendkívül gazdag zöldség emellett tisztítja a bélrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését, serkenti a káros méreganyagok kiürülését és vízhajtó hatással rendelkezik. Gazdag szilíciumtartalma következtében erősíti a kötőszöveteket, és fokozza a kalcium-anyagcserét, ezáltal a zsírégetés hatékonyságát is növeli.

Kelbimbó

B1-, B2- és B6-vitaminban bővelkedik, de E-vitamint, rezet, vasat és kalciumot is tartalmaz a kelbimbó. Emellett sok benne a fehérje és nagyon magas a C-vitamin tartalma is. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt pedig kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. Érdemes tudni, hogy legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X