Főoldal > EGÉSZSÉG > Eukaliptusszal a cukorbetegség ellen

Eukaliptusszal a cukorbetegség ellen

betegségcukorbetegségegészségeukaliptuszeukaliptusz olajgyógynövénygyógyszergyógyulásinhalálástea
0

Írta: and

Azok az aranyos kis koalák tudhatnak valamit, hogy egész nap képesek az eukaliptusz levelét rágcsálni. Nincs is problémájuk a vércukor szintjükkel, nem köhögnek, de talán még fájdalmat sem éreznek. Ám ugyanezen hatásokat te is élvezheted!



Ausztrália és Tasmánia tipikus fája az eukaliptusz, de a növény gyógyhatásaiért nem kell több ezer kilométert utaznod. Az eukaliptuszfák többsége örökzöld, de akad olyan is, amely a nyári forróságban elhullatja lombját. Legérdekesebbek a levelei – na meg a leghasznosabb is – a tűző napon álló levelek élükkel fordulnak a nap felé, hogy csökkentsék a besugárzást. Ez a koalák egyetlen tápláléka, nem csak éhségét, de szomjúságát is ezzel csillapítja. Vagyis sosem iszik, mert elég nedvességet talál a levelekben.

Gyógyító illóolaj

Az ausztrál bennszülöttek hamar felismerték az eukaliptusz gyógyhatásait, méghozzá a leveleket használták sebkötözésre, égési sebek kezelésére. Manapság elsősorban a növény lepárlásából nyert illóolajat használja a gyógyászat.

A levél cineolt, cserzőanyagokat, triterpéneket és floroglucin származékokat tartalmaz, de ezek összetétele és aromája eukaliptuszfajonként változik. A cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető és görcsoldó. Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra is alkalmazható, de jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerepe is van.

eukaliptusz2.jpg ()

Eukaliptusz illat van orrsprayben, cukorban, öblítőben, párologtatóban. Bizony, egyik sem véletlen. Az illata az aromaterápiában kiemelkedő helyet tölt be. Mivel vírusölő hatással rendelkezik, kiválóan véd az influenza elleni is. Érdemes ebben a megfázásos időszakban a párologtatóba csepegtetni, megkönnyíti a légzést, csökkenti a köhögési ingert, és a megelőzésben is segít.

Cukorbetegek számára

Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy csökkenti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek számára is ajánlott a használata. Köszvény ellen is hatásos. Mindezért a leveleiben lévő vitaminok és ásványi anyagok felelnek, – köztük a króm – mely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.

Erdőt otthonra?

Sokan álmodozhatnak egy „házi” eukaliptusz erdő telepítéséről, de nem kell még csak egy fát sem szerezni. Elég legalább egy kis üveg száz százalékos eukaliptusz olajat beszerezni és a gyógyító természet máris kéznél van. Ha a leveleiből készült teát kóstolod fontos, hogy naponta maximum 2 csészével ihatsz. De vigyázz, belsőleges használatra az illóolaja nagyon mérgező!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X