Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdj rozmaringgal a gyulladások ellen

Küzdj rozmaringgal a gyulladások ellen

fűszerfűszernövénygyógyulásgyulladásrozmaring
0

Írta:

Ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény a rozmaring, melynek gyógyító hatása azóta is fennmaradt. Érdemes napi szinten fogyasztani, mert hatásait az egész szervezeted meghálálja.

Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe, de a nép gyógyászat inkább a jótékony hatása végett kedvelte. Egyes helyeken még a borok ízesítésében is szerepet játszik, mert azt tartják róla, hogy javítja a memóriát. A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami tavasztól őszig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szellős helyen érdemes megszárítani, majd a lemorzsolt levelek egész évben nagy hasznot szolgálnak.

Természetes érzéstelenítő

A rozmaringnak fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. Erre a rozmaring illóolaját használd, amit belélegezhetsz, vagy a homlokodat is masszírozhatod vele. Ha azért fáj a fejed, mert felső légúti fertőzés miatt eldugult az orrod, akkor abban is segít egy kis inhalálás.

Gyulladások ellen tökéletes megoldás

A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetet abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A növény antibakteriális, és gyulladáscsökkentős hatásai is vannak. Ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti.

rosemary Rosmarinus officinalis, Image: 191519028, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tomáš Krist - ČIF

Segíti az emésztést

Emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is.  Naponta két-három csésze rozmaringból készült teát, főként az őszi-téli időszakban, mindenre gyógyír lehet.

Így használd!

Frissen vagy szárítva is jól illik a húsokhoz, mártásokhoz, levesekhez, de egy egyszerű salátát, vagy halat is ízesíthetsz vele. Fogyaszthatod teafőzetként vagy tinktúraként, amely segít az étvágytalanságban vagy az alacsony vérnyomás ellen is. Naponta 2-3 csésze tea elegendő a jótékony hatásáért.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X