Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüljük el idén a betegségeket!

Így kerüljük el idén a betegségeket!

betegségbetegségmegelőzésegészségegészségmegőrzésgyógyuláshideginfluenzamegfázásnáthatéltéli betegségvitamin
0

Írta:

Érdemes már év elején összeállítanunk 2016-os egészségnaptárunkat, egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ugyanis több eséllyel vészelhetjük át a betegségeket.

Az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel főorvosa hasznos tanácsokkal járul hozzá, hogy 2016 mindenki számára az egészség éve legyen.

Egészségnaptár 2016-ra (A Spirit Hotel főorvosának ajánlásával)
  Január-február: ellazulás Március-május: feltöltődés Június-augusztus: mozgás Szeptember-november: vitalitás
Kiemelt vitamin-források: zöldségek brokkoli, vöröskáposzta, zöldbab, édesburgonya, sárgarépa, gomba, csicsóka, fehér káposzta, kelkáposzta, póréhagyma, sütőtök, zeller cékla, póréhagyma, zeller, édes káposzta, fekete retek, articsóka, fokhagyma, burgonya, sárgarépa, petrezselyem gyökér, vöröshagyma, hónapos retek, karalábé, spárga spenót, sóska, római saláta, snidling, hónapos retek, karalábé, sárgarépa, újhagyma, zöldborsó, paradicsom, fokhagyma, tök, cukkíni, zöldpaprika, uborka, paszternák, sütőtök paprika, paradicsom karfiol, póréhagyma, savanyú káposzta, brokkoli, zeller, szójabab, száraz bab, fokhagyma, patiszon, kelbimbó, kínai kel, padlizsán, édeskömény
Kiemelt vitamin-források: gyümölcsök körte,alma, citrusfélék, banán, csipkebogyó, birsalma, ananász, kivi, homoktövis citrusfélék, alma, fekete ribizli, egres, eper, cseresznye, málna, meggy, rebarbara nyári alma, áfonya, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva, görögdinnye, sárgadinnye alma, citrusfélék, banán, áfonya, szilva, körte, szőlő, füge, birsalma
Kiemelt vitamin-források: gabonák, magvak, fűszerek olajos magvak, dióolaj, szőlőmagolaj, rozs, zab, amaranth, quinoa, köles, árpa, dió, mandula, mogyoró csalán, zöld tea, koriander, szezámmag, kurkuma olajos magvak és csírák, teljes kiőrlésű gabonafélék dió, mandula, gyömbér, chili, fahéj
Hangsúlyok az étkezésben omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek: hering, makréla, lazac, olajos magvak, olajok könnyen emészthető, lúgosító, valamint magas víz és rosttartalmú ételek fokozott fehérjebevitel, kevesebb cukor- és zsírfogyasztás fokozott folyadékbevitel: 2-3 liter/nap, könnyű ételek: leves, saláta, halételek, zöldséges ételek
Hangsúlyok a mozgásban szauna, jóga, nyirokmasszázs, hamam (törökfürdő) jóga, meditáció, wellness, sókamra, Sensolite séta, kocogás, kerékpározás, Speedfitness, Razul séta, kocogás, kerékpározás, úszás, erősítés, jégszauna

A megelőzés mindig sokkal célravezetőbb, mint a kialakult betegségek kezelése, a legtöbben mégis évről-évre beleesünk ugyanazokba a nyavalyákba. Ha azonban minden időszakban időben felkészülünk a szervezetünket érő legfontosabb kihívásokra, kevesebb eséllyel betegszünk meg az új évben. A sárvári Spirit Hotel főorvosa, Dr. Tatár Ákos szerint érdemes év elején egészségnaptárat készíteni, amelyet jól látható helyre kitéve 12 hónapon keresztül szem előtt lesz az egészségünk.

December-február: az ellazulás időszaka

A tél a lassú befelé fordulás, a pihenés, meditálás, olvasás, ellazulás időszaka. Ha tehetnénk, mi is téli álmot aludnánk, hamar feküdnénk és későn kelnénk. Amikor beköszönt a hideg idő, ismét fokozottan oda kell figyelnünk a védekezőrendszerünkre. Ilyenkor különösen ajánlott a szauna, amely nemcsak ellazulni segít egy fárasztó nap után, de remek szolgálatot tesz egészségünknek is. Az izzadás segít megszabadulni a méreganyagoktól, szaunázással javíthatjuk anyagcsere-folyamatainkat.

A téli időszakban jobban kívánjuk a zsíros ételeket és nassolnivalókat, ezért fontos, hogy tudatosan tervezzük az étkezéseinket. A több teljes kiőrlésű szénhidrát- és a kevesebb fehérjebevitel segít elűzni a rosszkedvet, csakúgy, mint a magas omega-3 tartalmú ételek, mint például a hering, a lazac vagy a makréla. Ha pedig nassolni támad kedvünk, a csokoládé helyett nyúljunk inkább a gyümölcsök és a probiotikus joghurtok irányába.

Március-május: a feltöltődés időszaka

Ha ébred a természet, szinte mindenkit elkap a tavaszi fáradtság. Nem kell megijedni, ez csupán a szervezetünk természetes reakciója, amelyet az évszakok váltakozása okoz. Ilyenkor az alváshormonunk és a boldogsághormonunk szintje változik, ez váltja ki a szokásosnál intenzívebb kimerültséget. A természet kicselezhető: kezdjünk el többet mozogni, sétáljunk nagyokat a friss levegőn, kocogjunk, kerékpározzunk többet. A mozgás mellett a megtisztulás is fontos ilyenkor: a tél elmúltával testünk és lelkünk vágyik a megtisztulásra, a méreganyagoktól való megszabadulásra. Seperjük ki a felhalmozódott méreganyagokat egy méregtelenítő kúrával!

Különösen fontos ebben az időszakban az étkezések közül a reggeli, amely mindig tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, sovány tejterméket, zöldséget/gyümölcsöt és folyadékot. A Spirit Hotel főorvosa azt ajánlja, fogyasszunk sok zsenge, friss zöldséget (pl. spenót, sóska, római saláta, snidling, hónapos retek, karalábé, sárgarépa, spárga, újhagyma, zöldborsó). Kiürült raktáraink feltöltése érdekében tartalmazzon étrendünk magokat, csírákat, ugyanakkor mérsékeljük a zsír- és cukorfogyasztást. Ezzel tehermentesíthetjük emésztőrendszerünket, így könnyebben leküzdhetjük a tavaszi fáradtságot.

Június-augusztus: a mozgás időszaka

Szóljon a nyár a gyümölcsökről és zöldségekről! Használjuk ki, hogy végre roskadoznak a boltok polcai a különféle vitaminforrásoktól, és tankoljunk fel belőlük alaposan. Kombinálhatjuk őket akár smoothie formájában is. Fogjunk egy turmixgépet, válogassuk össze a kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket, és kreáljuk meg saját zöld turmixunkat. A tápláló és egészséges italokkal akár napi két étkezést is ki lehet váltani.

Ezekben a hónapokban nemcsak a gyümölcsfák kedveznek nekünk, hanem többnyire az időjárás is, így a megfelelő étkezést érdemes változatos és rendszeres sportolással kiegészíteni. Az úszás, biciklizés, kocogás, séta, szabadtéri jóga, pilates vagy túrázás egyaránt jó választás lehet. Mivel nyáron sokkal több energiát tudunk nyerni a környezetünkből, ezért szívesebben maradunk fent sokáig. Ezért ha tehetjük, iktassunk be egy kis délutáni sziesztát, hogy bírjuk szusszal az egész napot. Ha pedig a nagy melegben valami jeges programra vágynánk, próbáljuk ki a jégszaunát. A különleges technológiának köszönhetően testünk képessé válik elviselni néhány percig az extrém hideget, ami jó hatással van az egészségünkre, szépségünkre, és hatékony segítség lehet a fogyásban is.

Szeptember-november: a vitalitás időszaka

A nyár aktívabb, mozgásos időszaka után ősszel ismét lelassulunk, miközben megszaporodnak életünkben a stresszfaktorok. Immunrendszerünk karbantartásához ilyenkor különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel, de kevesen tudják, hogy a sok zöldség, gyümölcs és ásványi anyag fogyasztás mit sem ér, ha nem párosul elegendő pihenéssel. Az éjszakázások, kevés alvás és stresszes életmód könnyen az influenza prédájává tehet bennünket a hideg időben. Iktassunk be heti 2-3 alkalommal egy kis relaxációt, otthoni wellness fürdőt, napi húsz perc jógát. Aludjunk 8 órát mindennap, meditáljunk rendszeresen, vagy vonuljunk el néhány napra egy wellness szállodába, ahol a testünket és a lelkünket is kényeztethetjük kicsit!

Természetesen ilyenkor se feledkezzük meg a rendszeres C-vitamin bevitelről, és a napi minimum 1,5-2 liter folyadék elfogyasztásáról sem. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a sovány fehérjeforrásokat, és fogyasszunk naponta többször zöldséget (pl. céklát, csicsókát, fehér káposztát, kelkáposztát, póréhagymát, zellert, sütőtököt) és gyümölcsöt (pl. birsalma, alma, körte). Fogyasszunk könnyen emészthető, lúgosító, valamint magas víz- és rosttartalmú ételeket.

Forrás: Front Page

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X