Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzzük meg a téli fülfájást

Így előzzük meg a téli fülfájást

fülfülfájásfülgyulladásfülzsírhallójáratolajos cseppentéstéli fülfájás
0

Írta:

Ahogy nyáron is óvnunk kell a hallójáratunk épségét, úgy télen sincs ez másképp, hiszen a fűtési szezon idején a hallójárat vékony laphámja is könnyebben kiszárad, berepedezik, ami a hallójárat gyulladásához vezethet.

A létrejövő mikro-repedésekben könnyebben megtapadnak a betegségeket okozó baktériumok, a hallójárat melege pedig kedvező feltételeket teremt ezek elszaporodására. A gyógynövény olajokat tartalmazó fülcseppek rendszeres használatával azonban hosszú távú védelmet nyújthatunk az érzékeny füleknek.

Elérkezett a téli fülfájás szezon, amit a fül-orr-gégészeti várótermekben sorakozó betegek növekvő száma is bizonyít. Nemcsak a nátha és az esetleges középfülgyulladás miatt érkeznek a betegek, hanem a wellnessezést követő hallójárat-gyulladással is sokan jelentkeznek – ilyenkor ugyanis könnyebben tapadnak meg baktériumok a mikrorepedésekben. A hideg önmagában ugyan nem okoz megbetegedést, de a fűtéssel előidézett melegben a hallójárat sokkal könnyebben kiszárad és érzékenyebbé válik, ami a fülbetegségek táptalaja lehet. A száraz bőr berepedezik és viszketni kezd, a vakarással, dörzsölgetéssel, illetve a tisztítópálca használatával pedig szennyeződéseket juttathatunk a fülbe. Aggodalomra azonban semmi ok: a hallójárat-gyulladását már egy kis odafigyeléssel is megelőzhetjük.

„Ahogy nyáron fokozottan odafigyelünk a fülek védelmére, úgy télen sem szabad megfeledkezni erről. Ha a dehidratáció ellen vizet iszunk, a bőrre pedig testápoló krémet kenünk, hogy megakadályozzuk a kiszáradását, miért ne gondoskodnánk ugyanúgy a füleinkről is? A paraffinos és gyógynövény – például kövirózsa, olíva, teafa, kamilla, eukaliptusz, citrom és levendula – alapú olajok rendszeres használatával védőréteget képezhetünk a hallójáratban, megakadályozva annak kiszáradását és a baktériumok megtapadását” – hangsúlyozta Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos.

A szakember rámutatott: az olajos ápolás nemcsak a kórokozók ellen hatékony, hanem a fülek tisztántartásához is hozzájárul. „A zsír oldószere az olaj, ami diszpergálja, azaz pontszerű részekre bontja a zsírcseppeket, ami füldugulás esetén hatékony segítséget jelenthet. Évszaktól függetlenül, hetente kétszer, esténként 4-5 csepp olajat juttatva mindkét fülbe hosszútávon megelőzhető a hallójárat eltömeszelődése, gyulladása. Az olajozás által létrehozott védőréteg segítségével a fölös fülzsír és szennyeződések maguktól távoznak, kiperegnek a fülből” – magyarázta Dr. Garay Zsolt, aki azt tanácsolta: ha az olajos cseppentés után 15 perccel is dugultnak érezzük a fület, zuhanyozzuk ki langyos vízzel a felesleges mennyiséget.

A téli fülfájás megelőzésének hatékony módja, ha ebben az időszakban is odafigyelünk fülünk egészségére: a rendszeres gyógynövényolajos ápolás a szakorvos szerint szinte száz százalékos hallójárat védelmet eredményez.

Forrás: Red Lemon


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X