Főoldal > EGÉSZSÉG > Csökkentsd a koleszterinszinted tyúkhúrral!

Csökkentsd a koleszterinszinted tyúkhúrral!

gyógynövénygyógyteakoleszterinkoleszterincsökkentéskoleszterinszintteatyúkhúr
0

Írta:

A tyúkúr az egész világon elterjedt, szinte kiirthatatlan, a hó alatt is megélő, télen is virágzó „gyomnövény”.

A tyúkhúrból olyan teát lehet készíteni, ami koleszterincsökkentő és zsíroldó hatású, ezért most már lassan elveszítheti a „gyomnövény” jelzőt, és inkább a gyógynövényt kapja meg.

Ismerd meg a tyúkhúrt

A kis szapora növény magvai 25 évig is életképesek maradnak a földben és 2000 méter magasságig megél. Apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Éjszakánként a levelei összeborulnak a virágbimbók fölött, így védik azokat. Nevét arról kapta, hogy madaraknak, baromfinak kedves eledele. Hazánkban is szinte mindenhol megtalálható.

Gyógyhatásai

Kneipp tiszteletes tüdőbetegségekre használta, de később számos más jótékony hatását is felismerték. Antiszeptikus tulajdonsága miatt ma is használható köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt, és kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására. De fogyasztó hatása is van. Fő erejét mégis abban találták meg, hogy a vérben lévő koleszterinszintet csökkenti. Fő hatóanyagai a szaponinok, de ásványi sókat (kovasav, kalcium, kálium), és illóolajat is tartalmaz. Valamint C- és E-vitaminban is gazdag.

, Image: 48971192, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ha magas a koleszterin…

A koleszterin egy létfontosságú vérzsír. Minden sejtben megtalálható és minden sejtünk elő is állítja. Legnagyobb részét mi magunk termeljük, bár egyes ételek is tartalmaznak koleszterint. Szervezetünknek a hormonok, a D-vitamin előállításához, valamint az emésztéshez van rá szüksége. Két fajtája az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterin létezik, és egyértelmű, hogy a rosszal kell vigyázni. Tüneteket, fájdalmat nem okoz, így sokan csak rutin vérvizsgálat során derülhet ki. De minél magasabb az LDL szintje, annál nagyobb a kockázata a koszorúér betegségek kialakulásának, vagy akár a szívinfarktusnak is.

Teája és felhasználása

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Egy csapott evőkanálnyit önts le 2,5 dl forró vízzel, majd 10 perc állás után szűrhető és fogyasztható lesz. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet, de fontos, hogy reggel éhgyomorra fogyaszd. Testsúlycsökkentésre ugyancsak napi egy csészével, de étkezés előtt tanácsos. Ám, nem csak teaként hasznosítható. Fiatal leveleiből salátát is készíthetsz. Vagy akár nyersen tyúkhúr leves is: a zsenge leveleket olívaolajjal, tejjel, kevés vízzel, sóval és fokhagymával turmixold össze, és már eheted is.

Fotó: 123RF, Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X