Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 fűszer, amit minden nap fogyasztanod kellene

3 fűszer, amit minden nap fogyasztanod kellene

egészségfahéjfokhagymafűszergyömbér
0

Írta:

Fűszereink adják ételeink savát-borsát. Ha nem lennének, étkezéseink sem okoznának annyi élvezetet. De nem csupán emiatt szeretjük őket, hanem azért a sok jótékony hatásért, amit számunkra nyújtanak.

Érdemes tehát a felsoroltakból rendszeresen fogyasztanod, hogy még egészségesebb legyél.

Fokhagyma

Sokak kedvelt fűszernövénye, ám mégis többségünk ódzkodik tőle intenzív, jellegzetes aromája miatt. Pedig egy-két gerezd fokhagyma elfogyasztása minden nap ajánlott, különösen a téli hónapokban. Kívül-belül fertőtlenítő hatású (levét harctéri sebek fertőtlenítésére is használták), vértisztító. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és a vérrög kialakulásának esélyét, nagy mennyiségben fogyasztva még a bélférget is kiűzi a szervezetből. Ha nagyon zavar, csak hétvégén kend a reggeli pirítósra, hétköznap pedig fogyaszd esténként. Az is jó megoldás, ha „fokhagymabefőttet” készítesz: pucolj meg annyi fokhagymát, amennyi csak belefér egy befőttesüvegbe, és csorgass rá annyi mézet, hogy ellepje a kis gerezdeket. Ha ebből naponta megeszel egy teáskanálnyit, távol tarthatod a betegségeket, és az illata sem lesz annyira intenzív.

Fahéj

Itt a tél, és egyre gyakrabban akad a kezünkbe ez az igazán finom és különleges fűszer. Ilyenkor előszeretettel adjuk hozzá desszertekhez, forralt borokhoz, gyümölcslevesekhez is. Ez nem véletlen, hiszen a fahéj is rengeteg gyógyhatással rendelkezik. Ismert gyomorerősítő és emésztés serkentő hatása mellett antibakteriális és vírusölő képessége is van, ezért betegség esetén fogyassz belőle bátran, hogy gyorsabban meggyógyulj. Emellett csökkenti a koleszterin és vérzsírszintet is, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. De sokat tesz szépségedért is: mivel vérkeringés fokozó hatása is van, elősegíti a zsírégetést és méregtelenítést is. Nem hiába kevernek a cellulitisz elleni krémekbe is fahéjat.

Gyömbér

Nem véletlenül alkalmazzák a népi gyógyászatban már évszázadok óta ezt a sokoldalú fűszernövényt. Elsősorban hányinger elleni szerként használták, de sok pozitív hatása miatt, egyre szélesebb körben elterjedt. Megnyugtatja a gyomrot és a bélrendszert, segít az emésztési problémák kezelésében, és csökkenti a koleszterinszintet is. Meghűlés, torokfájás, nátha esetén is kiválóan alkalmazható, és megelőzésképpen is hatásos, mivel vértisztító. Fogyókúrázóknak jó hír, hogy zsírégető hatása is ismert. Felhasználása igen sokrétű: mártásokhoz, süteményekhez, húsételekhez, borok ízesítésére is kiváló. Sőt, ha a gyömbérgyökeret leforrázod, még tea is készíthető belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X