Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért egyél piros színű ételeket!

Ezért egyél piros színű ételeket!

piros ételpiros gyümölcspiros zöldség
0

Írta:

Neked melyik piros étel jut legelőször eszedbe? Paradicsom? Alma? Talán ribizli?

Persze mindenkinek saját szája íze szerint ugranak be az első képek. Ezeken kívül még rengeteg zöldség és gyümölcs pompázik piros színekben, amik amellett, hogy finomak, rengeteg pozitív élettani hatással is rendelkeznek. Mutatjuk, hogy mik ezek, és miért kell, hogy te is beépítsd őket az étrendedbe.

A pirosak leginkább tavasszal és nyáron teremnek (eper, málna, bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, paradicsom, görögdinnye), de szerencsére télen is hozzájuthatunk például alma, gránátalma  és szárított piros paprika formájában. Érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hiszen nagyban hozzájárulnak egészségünk védelméhez.

Védenek a daganatos betegségektől

A daganatos betegségekből való felgyógyulásra van esély, ha a szűrővizsgálaton időben kiderül a baj, de a megelőzés mindennél fontosabb. Aki sok piros zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, és mellette egészségtudatosan is él, csökkenheti a rák kialakulásának kockázatát.

Javítják a memóriát

Szellemi munkát végzel, esetleg még tanulsz? Fontos számodra, hogy minél tovább megóvd nem csak tested, de elméd frissességedet is? Akkor egyél sok pirosat. Aki ugyanis sokat fogyaszt belőlük, növeli szellemi és- koncentrációképességét, felgyorsítja a tanulási folyamatot, és még az agy betegségei ellen is védekezik.

red fruits and vegetables, Image: 167876070, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Óvják a szemed világát

A látás az egyik legdrágább kincs. Becsüld meg, ha tökéletes a látásod, hiszen rengeteg ember küzd kisebb-nagyobb látásproblémákkal. A képernyő bámulása, és a félhomályban olvasás káros hatásait persze nem semlegesítik a piros ételek, de kifejezetten erősítik a szemet, csökkentve ezzel annak megbetegedéseit.

Védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől

A szív- és érrendszeri megbetegedések a statisztikák alapján Magyarország egyik leggyakoribb halálokai. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy megelőzd ezek egészségét. Nagyon sokat tehetsz a rendszeres testmozgással, megfelelő étrenddel, de ha sok piros gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz, extra segítséged adhatsz tested egészséges működéséhez.

Lassítják az öregedés folyamatát

Szerencsére nem csak testünk, de bőrünk fiatalságáért, fittségéért is felelősek a pirosak. Ha minél tovább szeretnéd megőrizni ruganyos bőrödet, minél később szeretnél találkozni a ráncokkal, nincs más dolgod, mint sok piros zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanod. Hidd el, megéri időben elkezdeni fiatalságod konzerválását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X