Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért a menstruációd késik (de nem vagy terhes)

7 ok, amiért a menstruációd késik (de nem vagy terhes)

menstruációmenstruáció kimaradásmenstruációs zavarmenzesz
0

Írta:

Ezért maradhat ki a menstruációd, légy tisztában a “lehetőségekkel”!

A menstruáció minden nő életében egyszerre áldás és átok. Egyrészt jelzi, hogy nem vagy terhes, másrészt viszont meg kell küzdened az olyan kellemetlen tünetekkel, mint a görcsök, a hányinger és a hangulatingadozások. A kimaradt vérzés, hacsak nem terveztek gyereket a pároddal, a frászt hozza mindenkire. Íme, a 7 legtipikusabb oka, ha késik vagy kimarad a menstruációd, de nem nézel anyai örömök elé.

1. Jelentős fogyás vagy túlzásba vitt edzés

A hirtelen fogyás, vagy az étkezési zavarok, mint az anorexia és a bulimia, állnak a leggyakrabban a kimaradt menstruáció hátterében. Nemcsak a túlzásba vitt diéta lehet káros, hanem az edzés is. Sokaknak elmarad a havi vérzése maratonra vagy más versenyre való felkészüléskor, mivel a kemény edzések a megszokottnál jobban igénybe veszik a testet. Ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa, hogy ne eshessünk teherbe, ha a testünk extrém megterhelésnek van kitéve.

2. Stressz

Életünk egy ijesztő eseménye vagy egy kemény időszaka a menstruáció elmaradását okozhatja. Rendellenesség állhat be a hipotalamusz működésében, az agy azon részében, amely a menstruációs ciklust irányítja hormonokon keresztül. Ilyenkor nem kell aggódni, a legtöbb esetben a stressz elmúltával magától visszaáll az egyensúly.

3. Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy, amely a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt helyezkedik el, szabályozza az anyagcserét. Ha a pajzsmirigy egyensúlya felborul, akár alul-, akár túlműködés lép fel, az a menstruációs ciklusra is hatással van. Fordulj mihamarabb orvoshoz a hivatalos diagnózisért.

4. Policisztás petefészek szindróma

A PCOS-szindróma hormonális betegség, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az androgénnek a túlsúlya. Fő tünete a rendszertelen vagy hiányzó menzesz. Továbbá növekedett szőrzet az arcon és a mellkason, elhízás és terméketlenség is jelzi. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mihamarabb keresd fel orvosod.

Sanitary pads for women with clean white tampons lying on top., Image: 264847208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5. Lisztérzékenység

Minden diagnosztizálatlan és kezeletlen betegség beleavatkozik a szervezet természetes folyamataiba, így a menstruáció elmaradását is okozhatja. Sokszor az elmaradt havi vérzés hátterében nem más áll, mint a gluténérzékenység.

6. Fogamzásgátló szedése

A kimaradt menzesz a terhességet elkerülő intézkedések ártalmatlan velejárója is lehet. Az egyes hormontartalmú készítmények mellékhatása, vagy a helytelen szedése okozza, hogy kimarad a menstruáció vagy felborul annak menetrendje. Ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését, akár 3-6 hónapig is elmarathat a vérzés, majd utána visszaáll a normál ciklus.

7. Korai menopauza

A 40 év alatti nőknél jelentkező korai menopauza tünetei ugyanazok, mint a természetes menopauzáé. A menstruáció kimaradása mellett hőhullámok, éjszakai izzadás és hüvelyszárazság jelentkezik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X