Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 elképesztő tulajdonság, amivel a gesztenye bír

5 elképesztő tulajdonság, amivel a gesztenye bír

csonthéjasgesztenyegyümölcs
0

Írta:

A gesztenye az ősz egyik kedvence. E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon

A gesztenye az ősz egyik kedvence. E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását. De mi az, amit még nem tudtál róla?

1. Nincs rokonság a szelíd és a vad fajták között

A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában volt őshonos. A szelídgesztenyét eheted sülve-főve, húsok mellé és süteményekbe rakva is.

2. Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik

A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz.

, Image: 10339500, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Flowerphotos3. Alacsony a zsírtartalma

A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3 százalékát tartalmazzák.

4. Sok rost van benne

Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.

5. A lábak jó barátja

A gesztenye az egészség megóvása mellett a test külső részeire is hat. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként alkalmazható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X