Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 remek tulajdonság, amit nem tudtál az olívabogyóról

5 remek tulajdonság, amit nem tudtál az olívabogyóról

diétaegészségétkezésgyógyítógyógyszergyógyulásmagolívaolívabogyóolívaolajtáplálkozás
0

Írta:

A mediterrán konyha egyik alapanyaga az olívabogyó, mely lehet fekete, zöld és lila is. A színbeli különbség csak az érettség fokát jelöli, abban azonban mindegyik megegyezik, hogy fogyasztása gyógyító hatással van a szervezetre.

 

Az olajfa a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Több száz fajtája létezik, terméséből pedig olajat, vagy csemegebogyót lehet készíteni. Az egészségre gyakorolt hatása is rég óta ismert, de alacsony kalóriatartalma és étvágycsökkentő hatása miatt manapság is sokak kedvence.

1. Magas a tápanyagtartalma

Zsírokban – különösen Omega-9 egyszeresen telített zsírsavban -, ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban, foszforban, cinkben és vasban gazdag. Sok benne a vitamin is, elsődlegesen E-, D- és K-vitamin. De mérsékelt mennyiségben flavonoidokat és rostokat is tartalmaz.

2. Megelőzi a rák kialakulását

A polifenolok antioxidánsai felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben, ezáltal megakadályozzák a rák kialakulását. Ha rendszeresen az érett, fekete olívát fogyasztod, csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye is, mivel a benne található, nagy mennyiségű E-vitamin semlegesítik a szabadgyököket. Az olívabogyóban lévő fitovegyület, az olecanthal, pedig az ibuprofenhez hasonló hatású anyag, ami pedig a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

olivabogyo2.jpg ()

3. Szabályozza a koleszterinszintet

Az olívabogyóban lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Csökkenti a szívinfarktus kialakulását és növelik a „jó” koleszterin szintet.

4. Javítja az emésztést

Az olívabogyó fogyasztása javítja a máj és a belek funkcióját is. Mivel rostot tartalmaz, ezért megtisztítja a végbelet és kiváló segítség székrekedés ellen. Általa az egész szervezet jobban működik, mivel az olívabogyó erősen méregteleníti a szervezetet és kiüríti a szervezetből a méreganyagokat. Serkenti az epe és a hasnyálmirigy hormonok termelését, valamint lassítja az epekövek kialakulását. Néhány antibiotikumnak is ellenáll.

5. Gyulladásgátló hatása van

Az apró bogyó antihisztaminos hatású, ezért az olívabogyó kivonat a sejtek szintjén blokkol bizonyos hisztamin receptorokat. Fogyasztásának így gyulladásgátló hatásai vannak, sőt a bőrre és a látásra is pozitív hatással van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X