Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj naspolyával!

Gyógyulj naspolyával!

ásványi anyagdiétaegészségétkezésfogyásgyümölcsnaspolyavitamin
0

Írta: and

Időben szólunk, hogy a naspolyát se felejtsd el a vitamin készletedből, főleg majd a nyár elmúltával. Az alm

Időben szólunk, hogy a naspolyát se felejtsd el a vitamin készletedből, főleg majd a nyár elmúltával. Az almának és a körtének a rokona, és ehhez mérten érdemes minél többet fogyasztani a védekezőrendszered egészségének érdekében.

A naspolya a meleg tájak szülötte, egyes források szerint Japánból származik, de Kína is beszállt a „harcba”, amikor arról volt szó, hogy a gyümölcsöt felfedezzék, és ma már Európa sem mellőzi a késő őszi gyümölcsöt.

A fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna lesz, íze pedig édessé, kellemessé válik. Ráadásul igencsak tápláló gyümölcs.

Minden, ami sok, az jó is

Mintegy 12 százalék szénhidrátot, és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. De jelentős benne a vas és kalcium is, emellett cserzőanyagot is felhalmozott a gyümölcs. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, a magas pektintartalma miatt pedig főleg a vér koleszterinszintjének csökkentésében van nagyon fontos szerepe. A pektin még a bélbe kerülve is kifejti hatását: védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon is segíthet. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismert.

naspolya2.jpg ()

Sokféle alkalmazási lehetőség

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott, és a székrekedést is enyhíti. A naspolyamagból készített teának a vesekő elleni gyógyhatása ismert, a gyümölcs húsa és származékai pedig a bőrápolásban gyújtanak segítséget: hidratál és regenerál. Erősíti a csontokat, és magas antioxidáns tartalmánál fogva serkenti a szervezet természetes védekező rendszerét.

Fogyaszd változatosan

Azon kevés gyümölcs közé tartozik, ami akkor a legjobb, ha már „szottyadt”. Éretlenül leszedve, mindig tovább kell érlelni, aztán szellős, sötét és hűvös helyen tárold. Az úgynevezett lekvár állagú példányok a legfinomabbak. Ekkor már főzni is lehet belőle, elkészítheted zseléként vagy lekvárként is, de sokféle sütemény, saláta, sőt a müzli is ízesíthető vele.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X