Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyítsd a torkod hársfával!

Gyógyítsd a torkod hársfával!

betegségegészségfájdalomgyógyuláshársfaimmunrendszerinfluenzamegfázásteatorokfájás
0

Írta: and

Az illatos virágzatú hársfa a legtöbb parkban megtalálható. Van, akinek csak az allergia jut róla esz&

Az illatos virágzatú hársfa a legtöbb parkban megtalálható. Van, akinek csak az allergia jut róla eszébe, pedig kiválóan alkalmas meghűléses betegségek gyógyítására, köhögéscsillapításra, hatóanyagai pedig serkentik az immunrendszer működését.

Jegyezd meg: az influenzás, náthás, torokfájós napokban tökéletes segítséget nyújt a hársfatea! Hogy miben rejlik az ereje? Antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. Az orvostudomány a lázzal járó megfázásnál, mint izzasztó teát ajánlja, de jóval az orvosok előtt már a népi gyógyászat is felfedezte. Nem csak a meghűléses tünetet enyhítésére használták, hanem jó idegerősítő és vértisztító szernek tartották.

Szedd magad!

A hársfa virágát te magad is összeszedheted nyáron, csak arra figyel, hogy sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A virágokat röviddel a kinyílásuk után érdemes összegyűjteni, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet. Szedés után rögtön és gyorsan meg kell szárítani, majd apróra vágva, jól záródó edénybe érdemes elrakni, és megvan télire az állandó gyógyszer.

harsfa2.jpg ()

Nem csak lázra és náthára jó!

A kamilla után a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. Már a levélzetben is találhatóak gyógyító hatóanyagok, C-vitamin és glikozidák. A láz csillapítása és a hurutos köhögés oldása mellett a teája vizelethajtó is. Oldja az emésztőszervi görcsöket, jótékonyan hat a bélrendszerre, erősíti a gyomrot, mert csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját.

Segíti az emésztést, oldja az epegörcsöket, de a száj- és az ínygyulladásos betegségénél is érdemes ezzel öblögetni. Kiváló összetevői és hatásai miatt erősíti az ellenállóképességet, javítja az immunrendszer állapotát. A bőrápoló és kozmetikai szereknek is kedvelt alapanyaga. De nem csak virágát hasznosítják, a hársfa fájának elszenesítésével készül az orvosi szén, amely bélfertőzés, hasmenés esetén bevált gyógyszer. A hársfavirágból készült méz is kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, a teába téve kettős ereje már pár óra múlva érezhető lesz.

Hogyan fogyaszd?

A maximálisan előírt 2-4 g forrázat használatát ne lépd túl. Általában 7-10 nap folyamatos fogyasztást követően ajánlatos néhány napos szünetet beiktatni. Ha túlzásba viszed a fogyasztását, felborulhat a hőháztartásod és szívdobogást idézhet elő. A tea  elkészítése nem okoz nagy feladatot:  2-3 dl forró vízzel forrázd le a kb. 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le, ezek után már nincs más hátra, csak a fogyasztás és az izzadás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X