Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit biztosan nem tudtál a mangóról

6 dolog, amit biztosan nem tudtál a mangóról

antioxidánsbetegségdaganatdiétaegészségfogyásgyümölcsimmunrendszerrák
0

Írta:

A nyár színeit idézi, de szerencsére egész évben hozzájuthatsz a mangóhoz, amely olyan vitaminokat, tápanyagokat tartalmaz, ami még különlegesebbé teszi az aromás gyümölcsöt.

 

A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatók. Az édes íz az őszibarack és az ananász fűszeres ötvözetére emlékeztet. Indiából − ahol több mint 4000 éve termesztik − indult világhódító útjára, ráadásul ott a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást is.

Felhasználása sokrétű és az érettségétől is függ. Az éretlen mangót teheted salátába, míg az érett gyümölcsöt használhatod krémekhez, süteményekhez, fagylalthoz vagy turmixként is fogyaszthatod.

1. Élelmi rostban gazdag

A mangó 83 százaléka víz, így szinte bármikor eheted. A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. A sok rostnak köszönhető, hogy csökkentik a szervezetedben az LDL, vagyis a „rossz” koleszterinszintet.

2. Erősíti az immunrendszert

25 féle karotinoidot tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, ami hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású hatása van, és még méregtelenít is.

3. Gyulladás ellen

Kiválóan gyógyítja a gyulladásokat. Már az indiaiak is használták torok-, mandulagyulladás vagy fogfájás esetén, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos. A levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták.

mango2.jpg ()

4. Kolera ellen

Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, véd a skorbut ellen, de a kolera- és pestisjárványok ellen is megoldást lehet vele találni. Vagy legalábbis enyhítést nyújtott, ha a betegség idején a gyümölccsel kenegették a testet.

5. Segítség a hajápolásban

Még a hajápolásban is használják, balzsam alkotóelemeként. Kiváló kondicionáló, de véd a korpa ellen is, mivel A-vitamint tartalmaz, ami segít megszabadulni a korpától, és fényessé teszi a hajat.

6. Bársonyos bőrt eredményez

Ragyogó bőrt varázsolhatsz magadnak, ehhez pedig elég, ha egy szelet mangóval áttörlöd az arcod. Csökkenti a sötét foltokat, halványítja a szépséghibákat és pattanásokat, így természetesen fényessé teszi a bőrt. A gyümölcsben lévő A-vitamin és béta-karotin megfiatalítja és revitalizálja a bőrt, az antioxidánsok hatására pedig késleltetni tudja az öregedést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X