Főoldal > EGÉSZSÉG > Kakukkfűvel a betegségek ellen

Kakukkfűvel a betegségek ellen

betegségegészséggyógynövénygyógyulás
0

Írta:

Hazánkban közel ezer éve van jelen ez a jótékony hatásairól közismert gyógynövény. A konyhában már bejáratott alapanyagnak számít, ám a gyógyszeres fiókban is helye van. Kiváló gyógyír köhögésre, torokfájásra, alacsony vérnyomásra, de még a rovarcsípések okozta viszketésre is.

 

Őseink korában a fertőző betegségek egyik legfontosabb házi gyógyszere volt, pedig akkor még nem is sejtették, hogy mennyi jótékony hatás bújik meg az erős illatú növényben.

Baktérium- és gombaölő

A kakukkfű illóolaja két, gyógyászatilag igen fontos vegyületet – timolt és karvakolt – tartalmaz. Mindkét anyag köptető, tartósító, baktérium- és gombaölő tulajdonságú. A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami alapvető “kakukkfűválságot” okozott.

Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény, fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.

Kis mennyiségben a kakukkfű enyhítheti a menstruációs görcsöket, de nagy mennyiségben a kakukkfűolaj és a timol méhstimuláló hatást mutat. Ezért állapotos kismamák a kakukkfüvet kizárólag konyhai fűszernövényként használják, a növény olaját pedig egyáltalán ne alkalmazzák!

kakukkfu2.jpg ()

Segíti az emésztést

Hogy miért érdemes még fogyasztani? Étvágyjavító – ez betegségségek után különösen hatásos, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. A diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője.

A tea mindenre jó

A kakukkfűből jóízű tea készíthető, ami a legtöbb – az imént felsorolt – bajra gyógyírt jelent. Az elkészítése egyszerű: egy csésze forró vízbe tegyél két kávéskanál kakukkfüvet, hagyd 5 percig állni, majd szűrd le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként iszogasd. Köhögés, torokfájás esetén a teát mézzel is fogyaszthatod.

Fürdő-varázs

A kakukkfű-fürdő módszerrel a meghűlést még a kezdeti időszakban el lehet csípni. A fürdő folyamán a forró víz hatására felszabaduló illóolajok részben a teljes bőrfelületen, a pórusokon keresztül szívódnak fel, másrészt a felső légutakon keresztül a tüdőbe jutva fejtik ki antibakteriális hatásukat.

Enyhíti az akut náthát, köhögés, valamint bronchitis esetében nyálka- és görcsoldó hatású, de enyhíti a krupp köhögéses tüneteit, valamint az asztmában szenvedő gyerekek is nagyon jól reagálnak a kakukkfű-fürdőre.

A fürdőhöz két csészényi szárított kakukkfűből és két liter lobogó, forró vízből készíts erős teát. Miután a növényt leforráztad, tíz percig lefedve hagyd állni, majd  szűrd le, és öntsd a fürdőkádba.  Meleg vízzel enged fel a kádat úgy, hogy a fürdővíz testhőmérsékletű legyen. Fürdés után ne törölközz meg, hanem fürdőköpenybe vagy fürdőlepedőbe burkolózva bújj ágyba. A szervezetnek az utóizzadáshoz fél, ill. egy óra nyugalomra van szüksége, ezt érdemes betartani. A fürdőt naponta csak egyszer szabad alkalmazni.

Konyhai tippek

A kakukkfű leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek és fűszeres túrók ízesítője. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Diétás ételeknél is nyugodtan illatosíthatsz és ízesíthetsz vele, sőt a nehezebben emészthető ételek készítésekor is nélkülözhetetlen. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X