Főoldal > EGÉSZSÉG > „Utazz zöldben”: érvek a sóska és a paraj mellett

„Utazz zöldben”: érvek a sóska és a paraj mellett

gasztroreceptsóskaspenótzöldség
0

Írta: and

Van a Popey-követő, spenótimádó tábor és van a sóskára esküdő, no meg az a néh&

Van a Popey-követő, spenótimádó tábor és van a sóskára esküdő, no meg az a néhány ember, aki bármelyiket megeszi. Ám ott vannak nyomukban azok is, akik utálják egyiket – másikat vagy épp mindkettőt. Szereted vagy sem, itt az ideje, hogy konyhád ékes díszévé váljanak ezek a zöld csodák.  

Miért jó a spenót?

Ha másért nem, szeresd azért, mert a konyhakertek e gyakori smaragdzöld színű zöldségnövénye több tápanyagot tartalmaz, mint sok egyéb élelmiszerünk. És bár szezonja  májustól októberig tart (ilyenkor legkellemesebb az íze és legnagyobb az ásványi anyag tartalma), mivel jól fagyasztható és feldolgozható, így egész évben könnyen hozzáférhető és fogyasztható. Leggyakrabban főzelékként vagy salátaként ismerjük, de egy kis fantáziával kinyílik e téren is az ízvilág.

Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani. Magas a vitamin, az ásványi só és a nyomelemtartalma: kiváló forrása egyebek mellett a K-, az A-, C- és E vitaminnak és a folsavnak (már 100g spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át). Emellett gazdag élelmi rostokban, foszforban és cinkben is, de bővelkedik omega-3 zsírsavakban, niacinban, szelénben, káliumban, vasban és kalciumban is. Sőt a leveleiben magas a fehérjetartalom is.

Sóskát, de minek?

Igen alacsony a kalóriatartalma ennek a leveles zöldségnek, pláne, ha nem a menzán megszokott sok cukrot tartalmazó löttyöt fogyasztod. Edd inkább savanykásan készítve, nyersen vagy rövid ideig tartó párolással, főzéssel, mert így megőrzi gazdag tápanyagait és kiváló kiegészítője lehet a fogyókúráknak. Mivel különösen gazdag vasban, magnéziumban és kalciumban, valamint C- és B- vitaminban, így hatékonyan erősíti az immunrendszert. 

Ha a hagyományos módon, főzelékként nem szereted, vagy csak szeretnél épp egy kicsit újítani, próbáld ki salátának, levesnek, köretnek és kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal vagy épp bolondítsd meg egy kis tejszínnel. A hatás nem marad el!

Egyszerű, de nagyszerű!

Próbáld ki így is a sóskát és a spenótot.

spenot2.jpg ()Sóskasaláta almával

Hozzávalók (4 személyre):

– 20 dkg friss sóskalevél
– 2 nagy, kemény zöld vagy Golden alma
– ízlés szerint só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

– 2 ek. olívaolaj
– 1 ek. alzsamecet
– 1 ek. citromlé

Elkészítése:

A sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az alma héját tartsd meg, a belsejét vájd ki és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

Ha pedig italra vágysz, idd e két vitaminbomba közül az egyiket.

Egyszerű zöldségital

Hozzávalók:

– 2-3 fej zeller
– 1 uborka
– 2-3 nagy kel levél
– 4-5 saláta levél
– 2 bögre spenót
– ¼ bögre petrezselyem

Elkészítés:

Tegyél minden hozzávalót a turmixgépbe, és turmixold össze.

Kálium-bomba

Hozzávalók:

– 85 g sárgarépa
– 113 g zeller
– 57 g petrezselyem
– 85 g spenót

Elkészítés:

Hasonlóan a fentihez, egyszerre mehet a gépbe minden, és csak turmixold össze.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X