Főoldal > EGÉSZSÉG > Hirtelen jelentkező csalánkiütések – Mit tegyünk?

Hirtelen jelentkező csalánkiütések – Mit tegyünk?

allergiabetegségcsalánkiütésegészség
0

Írta:

Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben,

Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta. Nagyon fontos átgondolni, hogy aznap, vagy az előző hetekben milyen változások, újdonságok történtek akár az étrendünkben akár egyéb szokásainkban mondja Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. Az első lépés mindig a kiváltó ok felderítése és annak megszüntetése. Kiegészítő kezelésként a kifejezett viszketést antihisztamin tartalmú tablettákkal tudjuk tünetileg csökkenteni.

Gyógyszerek, gyógynövények

A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása-cseréje. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrsprayk is csalánkiütést provokálhatnak. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek szintén csalánkiütéseket eredményezhetnek. Amennyiben a tünetek megjelenése előtt néhány nappal vagy néhány héttel ilyen készítményeket kezdtünk, ezeket abba kell hagyni.

Ételek, adalékanyagok

A másik leggyakoribb ok az úgynevezett étel-intolerancia (nem valódi allergia) kialakulása. Ezekben az esetekben főleg a mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák okozzák a csalánkiütéseket. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer-színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket.

csalan2.jpg ()Elhúzódó panaszok

Egyéntől és a kiváltó okok függvényében a tünetek órákon, napokon, vagy heteken át is jelentkezhetnek. Van, aki életében csak egyszer-kétszer tapasztalja a csalánkiütéssel járó kellemetlenségeket ez a lakosság közel 20 %-át érinti, másoknál viszont visszatérő panaszokat jelentenek a test különböző pontjain megjelenő, viszkető duzzanatok – magyarázza Dr. Garaczi Edina. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a tartósan, 6 hétnél tovább fennálló csalánkiütések esetében nem elégedhetünk meg a tüneti kezeléssel, hanem a további okokat is vizsgálni kell.

Gyulladások, betegségek, testmozgás

Autoimmun betegségekhez (pl. pajzsmirigy betegségek) is társulhatnak csalánkiütések. Ilyen esetben a panaszok megszűnéséhez az autoimmun betegséget kell kezelni. Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, rossz fog, nőgyógyászati, urológiai fertőzések) is állhatnak a háttérben. Fizikai okok, például hideg, meleg vagy testmozgás is okozhat csalánkiütést. Ezek kivizsgálása és kezelése a tüneteket megszünteti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X