Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg a nyári nőgyógyászati betegségeket!

Előzd meg a nyári nőgyógyászati betegségeket!

betegségegészségintimnőgyógyász
0

Írta:

Ám dr. Demjén László szülész-nőgyógyásznak a tanácsai segíthetnek a megelőz&eacute

Ám dr. Demjén László szülész-nőgyógyásznak a tanácsai segíthetnek a megelőzésben, kezelésben. 

Húgyúti fertőzés

A természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók a melegben elszaporodhatnak és húgyhólyag-gyulladást okozhatnak, mely a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhet. Ilyenkor szembesülhetünk az ún. „felfázással”, vagyis a görcsös vizelési ingerrel, amely azonban nem jár vizelettel. Gyakran csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban esetleg vérvizeléssel, a vese érintettsége esetén lázzal.

– A tünetek megjelenésekor fontos a teljes vizelet-, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól, mindenképpen még a kezelés megkezdése előtt hangsúlyozza a nőgyógyász. – Az antibiotikus kezelés mellett legfontosabb megelőzésként is a bő folyadékfelvétel, ami hígítja a vizeletet és így csökkenti a baktériumok koncentrációját is. Enyhíthetik a tüneteket a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is. A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük.

intim2.jpg ()Hüvelyi fertőzés

A fertőzés tünetei meglehetősen jellegzetesek, ilyenek a viszketés, az érzékenység, a sűrű, fehér, szagtalan folyás. Mindezek összefügghetnek a helytelen fürdőzési, tisztálkodási, táplálkozási szokásokkal, de a szabadosabb szexuális élettel is. A kockázati tényezők közé tartozik még a vérszegénység, a cukorbetegség, a túlzott cukorfogyasztás, a műszálas fehérnemű, a hüvelyi nyálkahártya felszínének sérülése, sőt akár az utazási stressz is. Eredetileg a hüvelyi pH-t szabályozó tejsavbaktériumok megvédik a női nemi szerveket a kórokozóktól. Ám ez a kényes egyensúly könnyen felborulhat, így megnyílik a lehetőség a kórokozóknak. Éppen ezért veszélyesebb a nyári időszak, hiszen ilyenkor például a melegvizes medencékben könnyebben szaporodnak a nem kívánatos „betolakodók”.

– A célzott, megfelelő kezelést csak a szakorvosi vizsgálat során lehet meghatározni, kúpok, krémek, gyógyszerek formájában – hangsúlyozza dr. Demjén László.

Az érzékeny sav-bázis egyensúly 

A melegben természetesen gyakrabban tisztálkodunk, sok nő úgy érzi, ilyenkor még nagyobb szüksége van a az illatósított törlőkendőkre, szappanokra és tusfürdőkre, a különböző intimspray-kre. Holott ezeket inkább ajánlatos lenne elkerülni, hiszen a lúgos vegyhatású tisztálkodószerek megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját. Tehát tulajdonképpen a jószándékunkkal nyithatjuk meg az utat a kórokozóknak. A gyakori hüvelyöblítés helyett is inkább csak a tiszta vizes zuhany és a bidé használata ajánlott. A kellemetlen és/vagy visszatérő tünetek esetén pedig elengedhetetlen a nőgyógyászati kezelés.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X