Főoldal > EGÉSZSÉG > Chia, quinoa és társaik – Íme a legegészségesebb újdonságok

Chia, quinoa és társaik – Íme a legegészségesebb újdonságok

diétagasztrotáplálkozás
0

Írta: and

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz! Trendi megjelenés szuper áron! Csodálkozó szemekkel

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz!

Trendi megjelenés szuper áron!

Csodálkozó szemekkel válogatsz a bioboltok polcain, mert fogalmad sincs, mi az a chia tea vagy ameránt örlemény? Ezzel bizony nem vagy egyedül, hiszen könnyű elveszni a rengeteg újfajta termék és élelmiszer között. De hidd el, ha megismered ezeket az újdonságokat, már a furcsa nevek se fognak elijeszteni. Ezeket mindenképp érdemes megjegyezned:

Chia

A tengerentúlon már tavaly igazi wellness-sláger volt, de most már nálunk is sok helyen kapható a chia. Igazi szuperélelmiszer: kétszer több fehérjét tartalmaz, mint más gabonaféle, ötször több kálcium van benne, mint a tejben, antioxidáns ereje pedig háromszor nagyobb az áfonyáénál. Emellett omega-3 és omega-6 zsírsavakban is igen gazdag. Az apró fekete-fehér magocskák sokáig eltarthatók és felhasználásuk is változatos, mivel az ízük kellemes, de nem túl erőteljes. Keverj egy kicsit reggeli teádba vagy napközben az ásványvizedbe, így felpörgetheted az anyagcseréd. Ha épp diétázol, akkor szórj a magokból az ebédedre és vacsidra, mivel növeli az ételek tápértékét.

chia2.jpg ()Borsófehérje

A vegetáriánusok és sportolók legújabb csodaszere a borsóból kinyert fehérje. Szuper alternatívája a tej, tejsavó és tojás alapú fehérjéknek, mivel ezek sokaknál okoznak ételallergiát vagy bőrpanaszokat. A borsófehérje végre egy olyan növényi alapú proteinforrás, amelynek magas a biológia értéke, kellő mennyiségben tartalmaz aminósavakat, de laktóz- és gluténmentes. A borsófehérje előállítása ráadásul környezetkímélőbb és költséghatékonyabb, így még az ára is kedvező. Edzés után ezentúl kötelező egy borsófehérje-shake!

Zöldségtea

A zöldséges tea ötlete elsőre bizarr, kicsit olyan, mintha levest szürcsölgetnénk reggelente, de egyre nagyobb a rajongó tábora. Egyelőre hatféle, különleges ízű variáció létezik: édesköményes, spenótos-snidlinges, curry- répás, céklás-káposztás, korienderes-brokkolis, mentás-paradicsomos. A hőségben szuper alternatívája a levesnek, léböjt- és fogyókúra idején pedig remek tápanyagforrás, új ízek pedig megtörik a monotonitást, így elviselhetőbb a böjtölés.

Antik gabonafélék

Hallottál már az amerántról, kamutról és quionáról? Évezredekkel ezelőtt – főként Dél-Amerikában – alapélelmiszernek számítottak, most pedig a bioboltok polcon bukkantak fel újra ezek a gabona-alternatívák. Mindhárom igen gazdag élelmi rostokban és fehérjékben, ezért egészségesebbek a hagyományos búzánál, de még a tönkölybúzánál is. A quiona kiemelkedik a mezőnyből, mivel gluténmentes és lugósító hatású, így emésztése nem terheli meg a szervezetet. Ezeket az ősi gabonákat sokféleképpen fogyaszthatjuk: készülhet belőlük pékáru, tészta, sütemény, köretként pedig remek helyettesítője a rizsnek vagy burgonyának.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X