Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez állhat a fejfájás és szédülés hátterében

Ez állhat a fejfájás és szédülés hátterében

egészséglátásszemüveg
0

Írta:

A rejtett kancsalság nem feltűnő, látszatra egészségesnek tűnő szempár együttműködési zavar&aacute

A rejtett kancsalság nem feltűnő, látszatra egészségesnek tűnő szempár együttműködési zavarát jelenti. A tökéletes térlátáshoz azonban kétszemes együttlátás szükséges, így azokban az esetekben, amikor a szem állása eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések árán tudja a képet tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni. Bár a probléma gyakori, a rejtett kancsalság sokak¬nál nem okoz konkrét látási panaszokat, a páciensek legtöbbször szédüléssel, fáradékonysággal, migrénes fejfájással, hányingerrel, erős front- és fényérzékenységgel fordulnak orvoshoz.

Amennyiben a szakorvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot a háttérben, szükségszerű egy teljes körű látásvizsgálat elvégzése is, mert a tüneteket gyakran optikai hiba okozza. Szerencsés esetben egy egyszerű látásvizsgálat rámutathat a probléma okára, ám előfordulhat, hogy még ezután sem szűnnek meg teljesen a panaszok, miután a phoria, azaz a rejtett kancsalság csak speciális vizsgálat során kimutatható.

– Ezt az összetett vizsgálatot állami kórházakban és optikákban is ritkán végzik el, ezért a probléma sok esetben nem derül ki, vagy nem kezelik elég hatékonyan, pl. a szédülésre, fejfájásra, migrénre csak tüneti, gyógyszeres kezelést alkalmaznak – mondja Naményi Miklós, a veszprémi Szemeszter Optika vezetője. Az optika saját felmérései szerint a phoria a fejfájás és migrénes panaszok egyik leggyakoribb okozója: a vizsgált páciensek 63,3%-a panaszkodott rendszeres fejfájásra, és további 21,6% migrénre.

fejfajas2.jpg ()Az optikai hibák kiszűrése már gyermekkorban nagyon fontos, ugyanis a rejtett kancsalság az iskolás gyerekeknél esetlegesen diszlexiát vagy egyéb tanulási zavarokat, illetve figyelem- és koncentráció zavart okozhat. Miután a térlátás tanulási folyamat eredménye, akárcsak a járás és a beszéd, így a két szemünk ideghártyáin megjelenő képet az agyunknak össze kell hangolnia. Amennyiben azonban két különböző kép jelenik meg, az agyunk a kétféle ingert nem minden esetben tudja megfelelően feldolgozni, vagy csak nagy erőfeszítések árán, ami a gyerekeknél olvasási, írási nehézségekben mutatkozhat meg.

Megoldást jelent a 3D-s látásvizsgálat, azaz a polateszt, melynek elvégzésével fény derül az összes rejtett optikai hibára, például a rejtett kancsalságra vagy az asztigmiára, amelyekhez speciális szemüveglencsék szükségesek – mondja Reider László optometrista, az Optikai Egyesület elnöke. – A 3D-s látásvizsgálat során meghatározott korrekció célja, hogy szemüveg viselésével levegyék a terhelést a szemről és az agyról. Az asztigmiás fénytörési hiba cylinderes lencsével, míg a rejtett kancsalság úgynevezett prizmás szemüveglencsével nagyszerűen korrigálható.

A polateszt fájdalommentes vizsgálat, melynek során polarizált ábrákat jelenítenek meg, amiket polarizációs szűrőn keresztül néz a páciens. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára.

– Én magam is évekig gyógyszereken éltem, mert kéthavonta migrénes rohamok gyötörtek, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy szemüveg kell – teszi hozzá Naményi Miklós, a Szemeszter Optika vezetője. Három éve hordok szemüveget, és azóta nem szedek gyógyszert, mert nincs rá szükségem. Így pontosan tudom, mennyire fontos az optikai hibák időben történő felfedezése, hiszen elhanyagolásuk további látásromláshoz vezethet, valamint koncentrációs zavarokat és jelentős teljesítményromlást okozhatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X