Főoldal > EGÉSZSÉG > A nyár 3 leggyakoribb betegsége – Így kerüld el őket!

A nyár 3 leggyakoribb betegsége – Így kerüld el őket!

betegségintimnyárszalmonella
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Napfürdőzés, hűsítő vízben lubickolás, nagy esti séták, kirándulások – általában így képzeljük el a nyári vakációt. Azonban előfordul, hogy a kellemes kikapcsolódásunkat beárnyékolják a kellemetlen betegségek, bőrtünetek. Hogy zavartalanul élvezhessük a szabadság idejét, érdemes gondot fordítani arra, hogy megelőzzük […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Napfürdőzés, hűsítő vízben lubickolás, nagy esti séták, kirándulások – általában így képzeljük el a nyári vakációt. Azonban előfordul, hogy a kellemes kikapcsolódásunkat beárnyékolják a kellemetlen betegségek, bőrtünetek. Hogy zavartalanul élvezhessük a szabadság idejét, érdemes gondot fordítani arra, hogy megelőzzük őket, és 100%-osan élvezhessük az évszak adta lehetőségeket.

Ételmérgezés, szalmonella

A hőség és a nedves környezet sajnos kedvez a szalmonella baktériumok elszaporodásának, ezért nyáron gyakoriak az ételmérgezések, melyeknek léteznek enyhébb, de akár súlyosabb formái is. Ezen kívül az ételek a nagy melegben igen gyors sebességgel romlanak, ezért érdemes betartani a csomagolásokon feltűntetett szavatossági időt és a tárolási javaslatot, nehogy az ügyeleten kössünk ki.
A legnagyobb veszélyt a tojás, valamint a tejtermékek jelentik, így ezekre fordítsunk nagyobb figyelmet, sőt, ha lehet, kerüljük őket nyers állapotban (pl. nyers tojással készült turmixok, tatár beefsteak)!
Ahogy a legtöbb betegségnél, itt is fontos a megelőzés, illetve a higiéniás szabályok betartása, máskülönben magas láz, gyomorgörcs, hányás és hasmenés lehet úrrá rajtunk. Ha már megtörtént a baj, fontos a megfelelő folyadékpótlás és a tüneti kezelés, viszont amennyiben súlyosabb formát ölt a rosszullét, akkor antibiotikum szedése javasolt.

Így kerülheted el: mindig alaposan moss kezet; tarsd tisztán a mellékhelységet; a húsokat mindig alaposan süsd át; ügyelj rá, hogy megbízható forrásból szerezd be az élelmiszereket.

strand2.jpg ()Nőgyógyászati fertőzések

Kevés olyan nő van, aki életében legalább egyszer ne kapott volna el valamilyen nőgyógyászati fertőzést strandolás közben. Igaz, a rekkenő hőségben mindannyian szeretünk a sekély vízben, illetve standokon hűsölni, de ezzel esélyt adunk különböző kórokozók bejutásának, ezért nyaranta jelentősen megnő a nőgyógyászhoz látogatók száma. Sokan, ha valamilyen panaszuk adódik (pl. erősebb hüvelyi folyás, viszketés) gyakran partnerük hűtlenségére gyanakodnak először, pedig az orvosok szerint a fertőzéseknek csak elenyésző száma terjed szexuális úton.

Hogy mégis mit tehetünk, ha érzékenyebbek vagyunk a nőgyógyászati problémákra? Az alapvető higiéniás szabályok mellett nagyon fontos, hogy állítsd helyre hüvelyed ph-ját – ha kell, kérd szakember tanácsát ez ügyben! Kerüld a túlságosan klóros vizet, ne ücsörögj vizes fürdőruhában (öltözz át), ne ülj le pléd, illetve törölköző nélkül sem a standon, és ha már többször volt fertőzésed, használj hüvelykrémet vagy gélt.

Így kerülheted el: kerüld a műszálas alsóneműket, cseréld/mosd ki rendszeresen a fürdőruhád, ne használj túl sok intim mosakodót.

Ügyelj a megfelelő fényvédelemre!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos nyáron a megfelelő fényvédelem, ugyanis a leégésen kívül a bőrrák kockázatát is jelentősen megnövelheted, ha elhanyagolod a naptejek használatát. A legjobb, ha eleinte nagyobb faktorszámú napkrémmel kened be magad, hogy ne érje hirtelen sokként a bőrödet a tűző nap. Sokan ódzkodnak ezektől a készítményektől, mivel azt hiszik, velük kevésbé barnulnának le, pedig ez közel sincs így: ugyanúgy bronzos színre tehetsz szert, de így tovább tartózkodhatsz a napon, mintha nem használnál semmit (sőt, tovább megőrizheted a színed)!

Wellness Cafe tipp: amennyiben mégis rákvörös árnyalatúra sülnél, először végy egy hűsítő zuhanyt, majd kenj a bőrödre egy kevés hideg tejfölt (joghurt is megteszi), így gyorsan búcsút inthetsz a kellemetlen égő érzésnek.

Így kerülheted el: használj a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú napvédőt, 11-től délután 3-ig húzódj az árnyékba.

A legjobb tippek emésztési problémák ellen

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X