Főoldal > EGÉSZSÉG > Szemtorna az élesebb látásért

Szemtorna az élesebb látásért

látásszemtorna
0

Írta: and

A rövid- és a távollátás népbetegségnek számít, mégis kevesen vannak azok, akik rendszeresen végeznek szemtornát, még akkor sem, ha azt épp az orvos javasolja. Azt hisszük, ezen már nem lehet segíteni, maximum, ha jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk, hogy különböző módszerekkel visszakaphassuk a tökéletes látás képességét. Pedig számos olyan példa van, akik kitartó gyakorlással véglegesen […]

A rövid- és a távollátás népbetegségnek számít, mégis kevesen vannak azok, akik rendszeresen végeznek szemtornát, még akkor sem, ha azt épp az orvos javasolja. Azt hisszük, ezen már nem lehet segíteni, maximum, ha jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk, hogy különböző módszerekkel visszakaphassuk a tökéletes látás képességét. Pedig számos olyan példa van, akik kitartó gyakorlással véglegesen letették a szemüveget.

Az alapteória

Hogy miért is eredményes a szemtorna? Elvileg a látásromlást nagyrészt az okozza, hogy a szem izomzata elveszti rugalmasságát, mert csak egy-két mozdulatot végzünk vele. Ugyanúgy, ahogy a hasunk is petyhüdté válik, ha nem edzük időközönként. Ezért is romlik olyan gyorsan a számítógéppel dolgozók látása, mert csak egy síkot néznek, mivel a monitoron kétdimenziójú kép látható. Ugye, milyen jó egy hosszabb gépelés után felnézni a 3D-s világunkba? Így öntudatlanul is edzük a szemünket, melynek hatására az felfrissül.

Sokan azért is ellenzik a szemüveg viselését, mert az csak tüneti kezelést és átmeneti megoldást nyújt, hiszen viselésével semmi sem kényszerít arra, hogy erősítsük a szemünket. Beletörődünk, hogy nem tehetünk semmit, ahelyett, hogy kipróbálnánk valami újat, ami segíthet.

szem2.jpg ()A látást tanulni kell

Bármilyen meglepő, de a látás egy tanult képesség, ugyanúgy, mint a járás. Sarkosított példa, de ha sokáig nem használjuk a lábainkat, akkor bizony nehezünkre esne akár egy lépést is megtenni, elég csak a fekvő betegekre gondolni. Ugyanez a helyzet a szemmel is: ha nem használjuk megfelelően, akkor nem fog tökéletesen működni. A gyakorlatok azonban nagyon hatékonyak, akkor is, ha jó a szemed. Így elérheted, hogy soha ne is legyen szükséged szemüvegre. Ha azonban szemüveges vagy, dioptriákat  is javíthatsz, ha rendszeresen végzed a gyakorlatokat.

Otthon végezhető gyakorlatok

– Ülj le kényelmesen, majd szúrj ki magadhoz közel egy tárgyat, és nézd 2-3 másodpercig. Majd fókuszálj olyanokra, melyek egyre távolabb vannak.

– Nézz egy hozzád közel álló tárgyra úgy, hogy valójában nem is azt figyeled, hanem a mögötte lévő dolgokat. Ne fókuszálj a távolban lévőkre, csupán révedj el.

– Pislogj! Most biztos csodálkozol, minek erre figyelmeztetni, pedig sokszor észrevétlenül is olyannyira elbambulunk, hogy egyszerűen elfelejtünk eleget pislogni (pl. a számítógép előtt). Ne hagyd, hogy kiszáradjon a szaruhártyád, hiszen így könnyen szembe találhatod magad a látásproblémákkal.

– Ha szemüveges vagy, vedd le pár percre a szemüveged – később lehet többre is -, és nézz szét úgy a szobában, hogy közben rengeteget pislogsz. Egy-egy pillanatra ki fog élesedni a kép, és minél többször csinálod, annál több időre, majd később észre fogod venni, hogy mikor leveszed, már közel sem látsz olyan rosszul, mint eleinte.

– Végezz szemmasszázst! Nyomd meg háromszor a belső szemzugaid, majd kívülről befelé végezz szemkörzéseket. Ezzel is remekül felfrissítheted a szemed.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X