Főoldal > EGÉSZSÉG > A legegészségesebb étel tavaszra: mindent a fokhagymáról

A legegészségesebb étel tavaszra: mindent a fokhagymáról

egészségfokhagymakapszula
0

Írta: and

Minden nap egy fokhagyma a doktort távol tartja A fokhagyma sajátosan erős íze és illata miatt nem tartozik a legnépszerűbb fűszernövények közé, azonban az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt mindenképpen érdemes beiktatnod a mindennapi étrendedbe. Napjainkban már tudományosan bizonyított tény, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása minden kétséget kizáróan összefüggésbe hozható a  szív- és érrendszer egészséges […]

Minden nap egy fokhagyma a doktort távol tartja

A fokhagyma sajátosan erős íze és illata miatt nem tartozik a legnépszerűbb fűszernövények közé, azonban az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt mindenképpen érdemes beiktatnod a mindennapi étrendedbe. Napjainkban már tudományosan bizonyított tény, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása minden kétséget kizáróan összefüggésbe hozható a  szív- és érrendszer egészséges működésével A tanulmányok szerint a mindennapos fokhagymafogyasztás eredményeképpen egészségesebb lesz a szív: ugyanis amikor fokhagymát eszel, kitágulnak a vérerek, ezáltal csökken a vérnyomás, valamint fokozza a szervezeted véráramlását és javítja a vérkeringést. Emellett csökken a koleszterinszint is.

Az egészséges szív elengedhetetlenül fontos, mivel a kutatások kimutatták, hogy Magyarországon az egyik leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések. A magas koleszterinszint szintén olyan komplikációkat okozhat, mint amilyen a koszorúér-betegség, vagy a szívinfarktus. Azon kívül, hogy az áldásos gyógynövény csökkenti a koleszterinszintet, a kutatások kimutatták, hogy a napi fokhagymafogyasztás jelentősen képes csökkenteni a trombózis kockázatát is.

fokhagyma2.jpg ()Kicsi a bors, de erős

Ha mindez még nem lenne elég, az apró fűszernövény erősen antibakteriális és gombaellenes hatással bír és a benne található antibakteriális hatóanyag ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. Továbbá a fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, jelentős ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) is tartalmaz, többek között ezeknek köszönheti erős antioxidáns hatását. Erősíti az immunrendszert, éppen ezért az influenza és a vírusok ellen szintén hatásos, valamint bélfertőtlenítő, bélféregűző hatása régóta közismert tény a hagyományos népi gyógyászatban.

Már naponta 2-5 gramm fokhagyma (egy gerezd) a szendvicsed mellé elfogyasztva sokat tesz az általános egészségedért. Felhasználhatod ezen kívül levesek, főzelékek, saláták, húsok, szószok, vagy akár tésztaételek elkészítéséhez is.

Ha nem szereted a fokhagyma ízét, de szeretnéd érezni áldásos hatását, próbáld ki a fokhagymadrazsét az Egészségboltból!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X