Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért érdemes masszíroztatnod

8 ok, amiért érdemes masszíroztatnod

alvásimmunrendszermasszázsmasszírozvérnyomás
0

Írta: and

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megállapította, hogy egy kemény edzés utáni sportmasszázs mindössze 10 perc alatt regenerálja a mélyizomzatot, csökkenti az izomgörcsöket, és fokozza a szervezet aktivitását.  Ma már egyre több vizsgálat azt sugallja, hogy az egészségügyi masszázs sokkal hatásosabb annál, mint amit valaha is gondoltál, és számos fizikai-lelki előnnyel jár. Enyhíti a feszültséget Ha mostanában […]

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megállapította, hogy egy kemény edzés utáni sportmasszázs mindössze 10 perc alatt regenerálja a mélyizomzatot, csökkenti az izomgörcsöket, és fokozza a szervezet aktivitását.  Ma már egyre több vizsgálat azt sugallja, hogy az egészségügyi masszázs sokkal hatásosabb annál, mint amit valaha is gondoltál, és számos fizikai-lelki előnnyel jár.

Enyhíti a feszültséget

Ha mostanában zűrös napjaid vannak, és nehezen tudsz elaludni, egy relaxációs kezelés segíthet abban, hogy megszabadulj a modern életvitel okozta folyamatos terheléstől. A frissítő és energetizáló masszázs enyhíti a szorongást, a depressziót, kiválóan oldja a feszültséget, illetve stimulálja a szervezet élettani folyamatait. Ha nem pihensz eleget, a testedben kortizol nevű stresszhormonok szabadulnak fel, ám egyes kutatások szerint a rendszeres testmasszázs csökkenti ennek jelenlétét, valamint serkenti az endorfinok és szerotoninok termelődését.

Csökkenti az izomfájdalmakat

A mai világban sokan küzdenek derék- és hátfájással, amelynek kialakulásában leginkább az ülő életmód játszik szerepet. A gyógymasszázs kiválóan alkalmas a különféle mozgásszervi problémák kezelésére, és enyhíti a rossz testtartás miatt kialakult fájdalmakat. További pozitívuma, hogy fellazítja az izommerevséget, fokozza az izmok rugalmasságát, és segít megelőzni a sportsérüléseket is. A kutatók szerint a masszázsterápiának majdnem olyan előnyei vannak, mint pl. a gyógyszeres kezeléseknek, az akupunktúrának, a jógának vagy az aktív testmozgásnak.

massage2.jpg ()Javítja az alvás minőségét

Az alvászavar hátterében számos tényező állhat: szervi betegségek, lelki eredetű problémák, tartósan fennálló stressz és nem megfelelő alvási szokások. Az agyi hullámok nagy hatással bírnak az egészségünkre, a közérzetünkre és a gondolkodásunkra. A mély alvás állapota a legfontosabb a szervezet regenerálódási folyamataiban, ilyenkor pihenünk és töltődünk fel energiákkal. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a hangmasszázs mindkét agyféltekét harmonizálja, és a hangtálak által keltett rezgések helyreállítják a test energetikai állapotát. Az ellazulást elősegítő és feszültségoldó hangterápia hatékony módszert jelenthet többek között az alvási panaszok gyógyítására is.

Erősíti az immunrendszert

Egy 2010-es tanulmány szerint a rendszeres masszázs nemcsak a lelki egyensúlyt állítja helyre, de az immunrendszer működését is nagymértékben serkenti. Egy 45 perces gyógyító masszázs fizikai síkon fokozza a nyirokrendszer működését, és a fehérvérsejtek véráramba jutását, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől. A kezelés emellett csökkenti a krónikus gyulladásokat kiváltó citokinek számát, jótékonyan hat a hormonrendszerre és stimulálja a vegetatív idegrendszert.

Csillapítja a menstruációs fájdalmakat

A premenstruációs szindróma (PMS) rengeteg nő életét keseríti meg. A tünetek általában a havi vérzést megelőző 7-10 napban jelentkeznek, amelyek az illetőt testi-érzelmi szinten egyaránt megviselik. Ha igazán hatékony módszert keresel a fájdalmaid enyhítésére, próbáld ki a Shiatsu-t, ami ötvözi a masszázs és az akupresszúra elemeit. A kezelés a test akupunktúrás pontjainak nyomásával történik, és segít harmonizálni az életenergiát. Az ujjnyomásos technika ugyanakkor nemcsak a menstruációs görcsöket csillapítja, hanem nyugtatja az idegrendszert, jó hatással van a vér- és nyirokkeringésre, valamint egyensúlyba hozza az egész szervezetet.

Növeli a szellemi potenciált

Ha szeretnéd agyi képességeidet karbantartani és fejleszteni, itt az ideje, hogy kipróbáld a testi-szellemi felüdülést nyújtó irodai masszázst. Egy holland tanulmány szerint azok a felnőttek, akik napközben 15 perces masszázst kaptak, sokkal éberebbek voltak, és a megoldandó matematikai kérdésekre is gyorsabban, pontosabban válaszoltak. A rendszeres irodai masszázs pozitív hatásai közé tartozik, hogy fellazítja az elgémberedett izmokat, csökkenti a stressz okozta panaszokat, növeli a teljesítőképességet, valamint elősegíti a koncentrációt.

Megszünteti a fejfájást  

Csakúgy, mint az izom- és a hátfájást, masszázzsal a migrénes fejfájást is kiválóan lehet kezelni.  Az intenzív fejfájást sok minden kiválthatja: a kialvatlanság, a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a hormonális zavarok és az időjárás változás.  Egy 2009-es vizsgálat megállapította, hogy már egy 30 perces masszázs is nagymértékben csökkentheti a kínzó fájdalmat és a feszültség okozta tenziós fejfájást. A svédmasszázs az izmok átmasszírozásával regenerálja az egész szervezetet, a kezelés során fokozódik a nyirokáramlás, csökken a vérnyomás és élénkül a vegetatív idegrendszer működése.

Szépíti a bőrt

Nem kell feltétlenül drága kence ahhoz, hogy tápláld, védd és hidratáld a bőrödet. A fejmasszázs rendszeres alkalmazása nem csak a hajadat varázsolja dúsabbá és egészségesebbé, ám arcodnak is fiatalos megjelenést kölcsönöz. A fej masszírozása serkenti a vér- és nyirokkeringést, javítja a sejtek anyagcsere folyamatait, ezáltal méregtelenít, illetve csökkenti a mindennapi kimerültséget és a stresszt. A fejmasszázs előnyeit akár otthon is élvezeted: hajmosáskor legalább 10 percen át masszírozd a fejbőrödet, vagy kefével dörzsöld át finoman, így a regeneráló hatóanyagok is jobban felszívódnak.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X