Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb édesítőszerek és minden, amit tudni kell róluk

A legjobb édesítőszerek és minden, amit tudni kell róluk

cukordiétaédesítőszeregészség
0

Írta: and

Xilit Mi ez? Egy édes, kristályos szénhidrát, ami szinte minden zöldégben és gyümölcsben megtalálható, sőt, még az ember is termel belőle egy keveset. Nyírfacukorként is ismerheted, mert először nyírfából vonták ki, de ma már általában kukoricarostból állítják elő. Miért jó? Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor, alacsony, 7-es glikémiás indexe révén pedig fokozatosan, […]

Xilit

Mi ez? Egy édes, kristályos szénhidrát, ami szinte minden zöldégben és gyümölcsben megtalálható, sőt, még az ember is termel belőle egy keveset. Nyírfacukorként is ismerheted, mert először nyírfából vonták ki, de ma már általában kukoricarostból állítják elő.

Miért jó? Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor, alacsony, 7-es glikémiás indexe révén pedig fokozatosan, kis mértékben emeli csak a vércukorszinted. Ez segíti a fogyókúrádat, de számos más kedvező hatása is van, például védi a fogakat. Candidával küzdők is nyugodtan fogyaszthatják, mert a xilit nem nyújt táptalajt a gombáknak.

Hogyan használd? Ugyanúgy, mint a rendes cukrot, főzni, sütni is tudsz vele. Édesítőereje megegyezik egészségtelen társáéval, mellékíze nincs. Két dologra nem jó: élesztős tésztákat nem tudsz vele készíteni, és karamellizálni sem lehet. Arra figyelj, hogy fokozatosan térj csak át a xilitre, mert szervezetednek szüksége lehet egy kis időre, míg hozzászokik, és tartsd be az ajánlott mennyiséget!

Eritrit

Mi ez? A xilithez nagyon hasonló édesítő, ezt is növényekből vonják ki, erjesztik, végül kristályosítják. Pont úgy néz ki, mint a kristálycukor, íze édes és hűs.

Miért jó? Kémiai szerkezete miatt szervezeted nem szénhidrátként azonosítja, ezért egyáltalán nem emeli meg a vércukor- és inzulinszinted, emiatt hívják sokszor zéró cukornak is. Energiatartalma minimális, 100 grammban csak 20 kalória van! Az eritrit is erősen gátolja a gombák, baktériumok szaporodását, így megelőzi a fogszuvasodást, Candidások, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan használd? Édesítő ereje a sima cukor csupán 60-80 százaléka, ezért ne lepődj meg, ha többet kell belőle használnod. Kelt tésztához és karamell készítésére ez sem alkalmas, de minden más ételhez tökéletes. Azért ezt is mértékkel fogyaszd, napi 80 grammnál több emésztési zavarokat okozhat.

edesito2.jpg ()Stevia

Mi ez? Egy dél-amerikai gyógynövény, amelynek leveleit akár teaként is fogyaszthatod, és a növényből készült kivonatokkal helyettesítheted a cukrot. Többféle formában találkozhatsz vele: por, szirup és tabletta is létezik belőle.

Miért jó? Mert egyáltalán nincs kalóriatartalma és nem befolyásolja a vércukorszinted, így nem hizlal, és még az egészségedet is megóvhatod vele. A xilithez, eritrithez hasonlóan akadályozza sok vírus, baktérium és gomba szaporodását, ezért influenza, nátha ellen is bevetheted.

Hogyan használd? Vigyázz vele, kivonata háromszázszor édesebb a sima cukornál! Először próbáld ki például egy limonádéval, hogy mennyire édes. A steviának van egy kis mellékíze, de hamar meg fogod szokni, addig pedig keverheted más édesítőkkel. Élesztős sütikhez és karamellhez persze ez sem jó, de süss, főzz vele bátran!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X