Főoldal > EGÉSZSÉG > A 7 legegészségesebb olajfajta

A 7 legegészségesebb olajfajta

egészségfőzésolajsütés
0

Írta: and

Legtöbbünk szinte naponta használ különböző olajokat az ételek elkészítéséhez, vagy akár a salátához adagolva.  Ezek közül a legáltalánosabbak a napraforgó-, a kukorica-, a repce- és az olívaolaj. A táplálkozástudományban számos nézet látott napvilágot, miszerint ezek az olajok sem igazán egészségesek, mert a túlzott hevítés hatására elvesznek a bennük lévő tápanyagok, illetve átalakul a zsírsavtartalmuk. Az […]

Legtöbbünk szinte naponta használ különböző olajokat az ételek elkészítéséhez, vagy akár a salátához adagolva.  Ezek közül a legáltalánosabbak a napraforgó-, a kukorica-, a repce- és az olívaolaj.

A táplálkozástudományban számos nézet látott napvilágot, miszerint ezek az olajok sem igazán egészségesek, mert a túlzott hevítés hatására elvesznek a bennük lévő tápanyagok, illetve átalakul a zsírsavtartalmuk. Az alábbi felsorolás tippeket ad, mivel járulhatnánk még inkább hozzá az egészségünk megőrzéséhez.

Szójaolaj

Nagy szerepet játszik a menopausa, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében. Semleges az íze és magas a fehérjetartalma. Tartalmaz még E-vitamint és karotint is. Az úgynevezett füstpontig süssünk, főzzünk vele (kb. 180 C fokig és ne sokáig). Salátákhoz is kiváló.

Rizsolaj

Főként Kínában és Japánban használják. A rizskorpában található csírából nyerik ki, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz.  Használata nagyon egészséges, mert olajban sütéskor a többi olajfajtához viszonyítva a benne elkészített élelmiszer húsz százalékkal kevesebb zsiradékot köt meg. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a kozmetikaiparban is kedvelt.

olaj2.jpg ()Földimogyoró-olaj

Többnyire az ázsiai konyhában ismert és alkalmazott olaj. Főzésre, sütésre kiválóan alkalmas, mivel a magasabb hőmérsékletet is nagyon jól tűri (egészen 210 C fokig lehet hevíteni tápanyagkárosodás nélkül). Ízletes, nehezen avasodó olaj, így szobahőmérsékleten is sokáig eláll.

Kókuszolaj

A legegészségesebb és a legdrágább majdnem mindközül. Nagyon kellemes íze van, és leginkább salátákhoz használják. De a főzéssel járó hevítés ellenére is teljesen biztonságos. Erősíti az immunrendszert, valamint vírus,- baktérium- és gombaölő hatással is bír. Éppen ezért pattanás ellen is nagyszerűen funkcionál. (Pattanásos bőr esetén ajánlott napi 2–3 evőkanál természetes kókuszolaj fogyasztása.)

Szezámolaj

Főként a Távol-keleti konyhák kedvelt alapanyaga. Leginkább saláták ízesítésére használják. Sötét, hűvös helyen tárolva a finomítatlan változat öt-hat hétig őrzi meg eredeti minőségét.

Tökmagolaj

A nép gyógyászatban is sokszor alkalmazzák, terápiás hatással rendelkezik. A magban lévő zsírsavak érelmeszesedést lassító, koleszterin-csökkentő, agyi keringést javító hatással bírnak. Kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek elkészítésére. Felbontás után öt-hat héten belül használjuk el.

Szőlőmagolaj

Érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek, illetve a rák megelőzésében. Kellemes, lágy ízű, csaknem szagtalan, világossárga olaj. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában – például salátaöntetként – a legízletesebb.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X