Főoldal > EGÉSZSÉG > Készíts otthon gyógyfürdőt!

Készíts otthon gyógyfürdőt!

gyógyfürdőotthonpihenésspa
0

Írta: and

Ahhoz, hogy egy igazán különleges fürdőzésben lehessen részünk, nem kell gyógyfürdőkbe vagy spa-ba mennünk, otthon is könnyedén elkészíthetjük igazi gyógyfürdőnket. Illóolajos Az illóolajos fürdő a lazítás legegyszerűbb módja. A növények részeinek jellegzetes illatát a bennük felgyűlt illóolajok adják, melyeket különböző módszerekkel nyernek ki a növényi nyersanyagokból. A természetes illóolajoknak nagyon sokféle gyógyhatása ismert, nem véletlen, […]

Ahhoz, hogy egy igazán különleges fürdőzésben lehessen részünk, nem kell gyógyfürdőkbe vagy spa-ba mennünk, otthon is könnyedén elkészíthetjük igazi gyógyfürdőnket.

Illóolajos

Az illóolajos fürdő a lazítás legegyszerűbb módja. A növények részeinek jellegzetes illatát a bennük felgyűlt illóolajok adják, melyeket különböző módszerekkel nyernek ki a növényi nyersanyagokból. A természetes illóolajoknak nagyon sokféle gyógyhatása ismert, nem véletlen, hogy aromaterápiás alkalmazásuk rendkívül elterjedt. Az aromafürdő több módon is hat szervezetünkre. Először is a meleg víz felületéről felszálló gőzzel bejut a légzőszerveinkbe, és ott választódik ki, másodszor pedig a bőrünk felszínén szívódnak fel és a véráram segítségével jutnak el testünk különböző részeibe. Ez a fajta fürdő különösen alkalmas mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok, izomfájdalom, alvászavar és feszültség kezelésére.
Aromafürdőt úgy készíthetünk, hogy az 5-10 csepp illóolajat egy evőkanál tejben, tejszínben, mézben vagy habfürdőben keverjünk el, majd ezt adjuk a fürdővízhez. A fürdőzés 15-20 percig tartson.

Wellness Cafe tipp:
Aromafürdőhöz legjobb a levendula, kamilla, rózsa, eukaliptusz, jázmin olaj. Aromax illóolajokat drogériákban vásárolhatsz, 600 Ft-tól, vagy válaszd a Medel Dolci Essenze olajait az Egészségboltból.

gyogyfurdo2.jpg ()
 
Tengeri sós

A tengeri sóban lévő rengeteg ásványi anyag hihetetlen hatással van szervezetünkre. Jó hatással van az izmainkra, ragyogóvá, és fiatallá teszi bőrünket, nagyon jó stressz ellen. A sós fürdő segíti a méreganyagok bőrünkön keresztül történő távozását, és segíti a bőr légzését. A drogériákban ma már nagyon sokféle valódi tengeri sót lehet kapni. Kaphatunk simán holt tengerit, vagy különböző illóolajokkal dúsítottakat, melyeknek a különleges adalék fokozza, és kibővíti hatásait. Mi magunk is készíthetünk sós fürdőt otthon. Fél kilogramm tengeri sót oldjunk fel a meleg fürdővízben, esetleg be is dörzsölhetjük vele bőrünket, így eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket és bőrünk finom, selymes lesz. A sóhoz adhatunk számunkra megfelelő illóolajokat is, a fenti mennyiséghez kb. 30 cseppet, jól elkeverünk, így adjuk a fürdővízhez. Pihenjünk benne 20 percig.

Wellness Cafe tipp:
Holt-tengeri sót a DM-ben találsz nagyobb zacskóval, ára 750 Ft.

Gyógynövényes

A gyógynövények különleges ereje régóta ismert. Számtalan betegséget gyógyíthatunk velük. Alkalmazhatunk egy-egy növényt magában, vagy több gyógynövény keverékét is. Segítségükkel mindenféle betegséget célzottan gyógyíthatunk. Az aromafürdőhöz hasonlóan itt is a légzőszerveinken és bőrünkön keresztül jutnak szervezetünkbe a jótékony anyagok.
Vásárolhatunk különböző keverékeket, vagy külön-külön a gyógynövényeket, így magunk válogathatjuk össze, hogy mire van szükségünk, de nagyon fontos, hogy ellenőrzött, jó minőségű termékeket vásároljunk. Egy liter forrásban lévő vízbe tegyünk egy maréknyit a választott gyógynövényekből, ezt hagyjuk öt percig forrni, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni lefedve szintén öt percig. Szűrjük le a főzetet, és öntsük a fürdővízhez. A fürdés hossza kb. 20 perc legyen.
A legjobb növények fürdőhöz: Angyalgyökér (görcsök, reuma, hátfájás, gyomorproblémák ellen), macskagyökér (nyugtat, jó álmatlanság, érzékeny gyomor ellen), feketefenyő (erősíti a szervezetet), hársfa (nyugtat, megfázás ellen), levendula (erősíti a szervezetet, az idegeket, nyugtat).

Wellness Cafe tipp:
Gyógynövényeket a Herbária üzleteiben és drogériákban szerezhetsz be, 250 Ft-tól.

Curver Grand Chef ételtartó (x)

C-vitaminnal az immunrendszerünkért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X