Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp az egészséges fogakért

5 tipp az egészséges fogakért

fogkefefogmosásfogselyemszájápolásszájhigiéniaszájvíz
0

Írta: and

Elektromos fogkefe vagy fogselyem? Hányszor mossunk naponta fogat? Benned is felmerülnek ehhez hasonló fogas kérdések? 1. Mosd a főétkezések után Az ápolt fogak és friss lehelet titka a rendszeres fogmosás. Nem azt mondjuk, hogy egy nap tizenhatszor állj neki fogat mosni, hiszen azzal inkább ártatsz az ínyednek és a fogzománcnak, de a főétkezések után nem […]

Elektromos fogkefe vagy fogselyem? Hányszor mossunk naponta fogat? Benned is felmerülnek ehhez hasonló fogas kérdések?

1. Mosd a főétkezések után

Az ápolt fogak és friss lehelet titka a rendszeres fogmosás. Nem azt mondjuk, hogy egy nap tizenhatszor állj neki fogat mosni, hiszen azzal inkább ártatsz az ínyednek és a fogzománcnak, de a főétkezések után nem árt egy alapos tisztítás. Persze azok, akiknek valamilyen fogbetegségük van vagy fogszabályzót viselnek, kivételek ez alól: nekik ajánlott naponta többször, akár négyszer is fogat mosni. Fontos, hogy ne használj túl kemény fogkefét, mert azzal felsértheted az ínyedet.

2. Figyelj a mozdulatokra

Az sem mindegy, hogy mosod a fogaidat. Haladj az ínyed felől a fogak éle felé, körkörös mozdulatokkal tisztíts. Ügyelj arra, hogy ne nyomd erősen a fogkefét a fogaidra, nehogy felsértsd az ínyedet.

fog3.jpg ()

3. Cseréld le gyakran

Bármennyire is ragaszkodsz a fogkefédhez, negyedévenként nem árt újra cserélni. Ilyenkor ugyanis már a kefék szálai nem higiénikusak. Ugyanez vonatkozik az elektromos vagy elemmel működő fogkefékre is, azoknak a fejét is célszerű háromhavonta újra cserélni.

4. Kicsi, nagy vagy közepes?

Bizonyára te is láttad már a drogériákban, milyen sokféle fogkefe létezik. Vannak nagyobb, közepes és kisebb fejű kefék is, lágy és kemény szálerősségűek. A fogorvosok szerint a kisfejű fogkefe a legjobb, mert azzal valamennyi fog külső és belső felülete könnyen elérhető. A kemény szálerősségű fogkefét cseréld inkább lágyra, így elkerülheted az ínyvérzést és az ínybántalmakat.

fog2.jpg ()

5. Szájvíz és fogselyem

A legtöbben azért nem használnak fogselymet, mert időigényes és hosszas babrálás helyett inkább félreteszik. Pedig naponta legalább egyszer, lehetőleg lefekvés előtt érdemes fogselymet használni – ezzel ugyanis olyan helyekre is be tudsz férkőzni, ahova a fogkeféddel nem. Hogy minél tovább megőrizhesd fogaid egészségét, használj szájvizet is. Ma már számtalan ízesítésű termék közül választhatsz, próbáld ki őket!

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!

9 remek tipp, miért érdemes elutaznod Hévízre


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X