Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés az immunterápiáról

4 kérdés az immunterápiáról

allergiaimmunterápiavizsgálat
0

Írta:

Ki veheti igénybe a kezelést? A kezelés javallata országonként mutat különbségeket. Magyarországon rovarméreg allergia, allergiás nátha és enyhe asztma esetében alkalmazzuk. Nálunk a betegség minimum 2 éves fennállása, illetve a tüneti kezelés részleges vagy teljes hatástalansága képezi a terápia javallatát, de van olyan ország, ahol mindjárt ezzel kezdik a kezelést – magyarázza dr. Balogh Katalin, […]

Ki veheti igénybe a kezelést?

A kezelés javallata országonként mutat különbségeket. Magyarországon rovarméreg allergia, allergiás nátha és enyhe asztma esetében alkalmazzuk. Nálunk a betegség minimum 2 éves fennállása, illetve a tüneti kezelés részleges vagy teljes hatástalansága képezi a terápia javallatát, de van olyan ország, ahol mindjárt ezzel kezdik a kezelést – magyarázza dr. Balogh Katalin, allergológus főorvos.

Az allergén specifikus immunterápia alsó korhatára általában 5 év, de ez készítményenként eltérhet. Felső korhatár lényegében nincs, a beteg egészségi állapota határozza meg. Általában 60-65 év felett nem szoktunk kezelést kezdeni, annál is inkább, mivel a kor előrehaladtával az allergiás panaszok általában csökkennek.

Milyen esetekben nem javasolt a terápia megkezdése?

A kezelés ellenjavallt súlyos asztma, súlyos immunbetegség, rosszindulatú daganat, általában rossz általános állapot esetében, béta receptor blokkolók szedése esetén. Várandós anyukáknál nem kezdünk immunterápiát, de ha kezelés közben esik teherbe, nem kell feltétlenül az immunterápiát félbeszakítani. A korábban szedett gyógyszereket nem kell elhagyni. Gyógyszer kölcsönhatással nem kell számolni, hiszen nem gyógyszert adunk a kezelés során, hanem allergén kivonatot. Súlyos allergiás rohamot kiváltott rovarméreg allergia az immunterápia elkezdésének azonnali javallatát képezi- a megfelelő kivizsgálás után.

allergcikk1.jpg ()Milyen megelőző vizsgálatok szükségesek?

A kezelés megkezdése előtt alapfeltétel az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton. Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Injekciós és szájon át-nyelv alatt- alkalmazható készítmények léteznek. Hogy melyik készítménnyel kezelünk, minden esetben a beteg és a kezelőorvosa közötti megbeszélés során dől el. A vizsgálatok szerint az injekciós készítmények valamivel hatásosabbak, de több a mellékhatás is, ezért ezeket csak fekvőbeteg háttérrel rendelkező intézményekben szabad alkalmazni. Rovarméreg allergia esetében csak injekciós terápiára van lehetőség. A szájon át alkalmazott tabletták, vagy cseppek mellett szól a lényegesen kedvezőbb mellékhatás spektrum mellett, hogy ezeket a beteg otthon, magának tudja adagolni, nem kell rendszeresen orvoshoz járnia.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

Az immunterápia alkalmazása során csak szigorúan ellenőrzött készítményeket lehet használni a kezeléshez. Az adagolás is változó a különböző gyártók által forgalmazott szerek esetében, általánosan jellemző, hogy a kezdő kezelés során, amikor fokozatosan emeljük a dózist, gyakrabban, hetente többször, esetleg naponta kell alkalmazni, majd a fenntartó adag elérése után csökken, heti 3x, heti 1x alkalmazzuk, injekciós kezeléseknél még ritkábban. A terápia időtartama minimum három, maximum öt év. Pollenallergiák esetén szezon előtti, vagy szezon előtti+ alatti, valamint egész éves kezelés lehetséges, egész éven fennálló allergiák (atka, állatszőr) esetében a kezelés egész évben folytatódik.

Forrás: OrvostKeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X